Za projekte energetske efikasnosti u Bihaću utrošeno više od 2,1 milion KM

Bez autora
Mar 17 2015

Za projekte energetske efikasnosti u gradu Bihaću dosad je utrošeno više od 2,1 milion KM, a s aktivnostima u toj oblasti će se nastaviti. Sve je počelo kada je Evropska komisija krajem januara 2008. godine pokrenula inicijativu povezivanja gradonačelnika energetskih osviještenih evropskih gradova u trajnu mrežu, radi razmjene iskustava u provođenju mjera za poboljšanje energetske efikasnosti u urbanim sredinama. Grad Bihać, kao jedan od potpisnika Sporazuma, obavezao se na izradu Održivog energetskog akcionog plana (Sustainable Energy Action Plan – SEAP). Tako je tadašnje Općinsko vijeće Bihać u junu 2012. godine donijelo odluku o usvajanju SEAP-a za period 2012.- 2020. godina. Akcioni plan predstavlja ključni dokument, koji na bazi prikupljenih podataka o zatečenom stanju identifikuje, daje precizne i jasne smjernice za provođenje projekata i mjera energetske efikasnosti i korištenja obnovljivih izvora energije na nivou grada, a koji će rezultirati smanjenjem emisije štetnih gasova za više od 20 posto do 2020. godine.

Za projekte energetske efikasnosti u Bihaću utrošeno više od 2,1 milion KMZa projekte energetske efikasnosti u gradu Bihaću dosad je utrošeno više od 2,1 milion KM, a s aktivnostima u toj oblasti će se nastaviti.

Sve je počelo kada je Evropska komisija krajem januara 2008. godine pokrenula inicijativu povezivanja gradonačelnika energetskih osviještenih evropskih gradova u trajnu mrežu, radi razmjene iskustava u provođenju mjera za poboljšanje energetske efikasnosti u urbanim sredinama.

Grad Bihać, kao jedan od potpisnika Sporazuma, obavezao se na izradu Održivog energetskog akcionog plana (Sustainable Energy Action Plan – SEAP). Tako je tadašnje Općinsko vijeće Bihać u junu 2012. godine donijelo odluku o usvajanju SEAP-a za period 2012.- 2020. godina.

Akcioni plan predstavlja ključni dokument, koji na bazi prikupljenih podataka o zatečenom stanju identifikuje, daje precizne i jasne smjernice za provođenje projekata i mjera energetske efikasnosti i korištenja obnovljivih izvora energije na nivou grada, a koji će rezultirati smanjenjem emisije štetnih gasova za više od 20 posto do 2020. godine.

Grad Bihać je od samog donošenja SEAP-a, pored ostalog, akcent stavio na mjere unapređenja energetske efikasnosti u sektoru gradnje zgrada, bilo za postojeće objekte ili novoprojektovane.

- Primjenom člana 88. Zakona o prostornom uređenju i građenju Unsko-sanskog kantona (USK), Gradska uprava Bihaća putem resorne službe izdala je odobrenje za upotrebu za 42 objekta s energetskim certifikatom- kazao je  Feni bihaćki gradonačelnik Emdžad Galijašević.

Dodao je da je Grad dosad finansirao izgradnju novih ili rekonstrukciju postojećih objekata, u funkciji energetske efikasnosti s više od 800.000 maraka, što zajedno s donatorskim sredstvima iznosi više od 2,1 milion KM.

Po njegovim riječima, to je input za  aktivnosti i mjere, koje su sadržane u SEAP-u.

Grad je dosad učestvovao u projektima utopljavanja zgrada četiriju osnovnih škola, zatim Planinarskog doma na Plješevici, Kulturnog centra, dviju stambenih zgrada za romsku manjinu i pet zgrada u centru grada.

Pomagalo se i još mnogim manjim projektima te će se nastaviti u tom pravcu.

Istovremeno se radi i na jačanju svijesti, jer energetska efikasnost pomaže zajednici da živi u čistom i zdravom okruženju, da uživa u korištenju održivih i poboljšanih javnih usluga.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik