Zadar dobio plinsku mrežu, prvi priključci do kraja godine

Bez autora
Oct 23 2011

EVN Croatia Plin dovršio je prvu fazu građevinskih radova na plinskoj mreži u Zadru, a spajanje prvih korisnika bit će moguće do kraja godine. Ova tvrtka je dobila koncesije za gradnju distributivne plinske mreže u Zadarskoj, Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Postavljena je, navode, sva potrebna oprema, kao i postrojenje za tzv. odorizaciju, dodavanje mirisa plinu kako bi se lakše otkrilo njegovo eventualno nekontrolirano istjecanje, čime su ispunjeni svi tehnički preduvjeti za opskrbu prvih korisnika tim energentom. Svi se radovi izvode u suglasnosti s lokalnim vlastima kako bi smetnji za stanovništvo, koje nastaju polaganjem plinovoda, bilo što je moguće manje. Pritom se brine o očuvanju okoliša, biljnog i životinjskog svijeta te o zaštiti kulturne baštine, ističu predstavnici koncesionara.

Zadar dobio plinsku mrežu, prvi priključci do kraja godineEVN Croatia Plin dovršio je prvu fazu građevinskih radova na plinskoj mreži u Zadru, a spajanje prvih korisnika bit će moguće do kraja godine, doznajemo u toj tvrtki koja je dobila koncesije za gradnju distributivne plinske mreže u Zadarskoj, Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Postavljena je, navode, sva potrebna oprema, kao i postrojenje za tzv. odorizaciju, dodavanje mirisa plinu kako bi se lakše otkrilo njegovo eventualno nekontrolirano istjecanje, čime su ispunjeni svi tehnički preduvjeti za opskrbu prvih korisnika tim energentom.

Svi se radovi izvode u suglasnosti s lokalnim vlastima kako bi smetnji za stanovništvo, koje nastaju polaganjem plinovoda, bilo što je moguće manje. Pritom se brine o očuvanju okoliša, biljnog i životinjskog svijeta te o zaštiti kulturne baštine, ističu predstavnici koncesionara.

EVN Croatia Plin sada raspolaže s četiri kilometra srednje i 4,5 kilometara visokotlačne spojene, funkcionalne i sigurne plinovodne mreže. Tvrtka je već zatražila izdavanje svih dozvola potrebnih za upravljanje distributivnom plinskom mrežom te za spajanje i opskrbu korisnika. Ovisno o vremenu potrebnom za obradu zahtjeva, spajanje prvih korisnika u Zadru bit će moguće do kraja godine, najavljuju u tvrtki.

Građani su do sada, prema njihovim riječima, pokazali veliki interes za priključenje. S potencijalnim budućim korisnicima potpisuju pismo namjere, što je jedan od važnih koraka koji prethode sklapanju ugovora o priključenju. Dosad su potpisali više od 150 pisama namjere za dio mreže izgrađen u prvoj fazi, a očekuju da će taj broj biti i veći.

Cijena priključka bit će oko 7000 kuna, ovisno o kategoriji potrošača i udaljenosti od plinske mreže. Moguće je da će se taj iznos mijenjati ovisno o novom pravilniku o naknadi za priključenje na sustav distribucije plina, kažu u EVN Croatia Plinu. Pritom napominju da će neki potrošači imati pravo na besplatni priključak budu li trošili određenu količinu plina u prve dvije godine, ostvarili priključak tijekom izgradnje plinske mreže ili imali manji kapacitet od 50 prostornih metara na sat. No, i ti će se kriteriji možda mijenjati, ovisno o novom pravilniku.

EVN Croatia Plin ubraja se među najveće investitore u Dalmaciji jer u trima županijama za koje je dobila koncesiju planira izgraditi 1450 kilometara plinske distributivne mreže, a vrijednost investicije iznosi 750 milijuna kuna. U Zadarskoj županiji ulaganjem 160 milijuna kuna namjeravaju izgraditi 390 kilometara plinovoda i prateće objekte, u Šibensko-kninskoj uložit će 210 milijuna kuna radi gradnje 435 kilometara plinovoda, a u Splitsko-dalmatinskoj planiraju izgraditi 625 kilometara plinovoda u što će uložiti 380 milijuna kuna.

Inače, EVN Croatia Plin je tvrtka kći austrijskog EVN-a AG, koja od 2009. djeluje u Zadarskoj, Šibensko-kninskoj te Splitsko-dalmatinskoj županiji. Ta austrijska kompanija posluje u 20 europskih zemalja i opskrbljuje energijom više od 3,6 milijuna korisnika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik