Zamena stolarije: Prvi ugovori sa građanima u julu

Bez autora
May 26 2021

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je u jutranjem dnevniku RTS-a da je povećanje energetske efikasnosti nacionalni cilj i da je reč o dugoročnom projektu koji će doneti korist i građanima i državi.

“Povećanje energetske efikasnosti je proces koji će trajati nekoliko godina. Upravo je završen konkurs za lokalne samouprave koje su imale novac u svojim budžetima za ove projekte. One će sada raspisati dva javna poziva – jedan za kompanije koje će se baviti zamenom stolarije, ali i zamenom krovova, individualnih ložišta, izolacijom kuća i stambenih zgrada. Kriterijumi će biti jasni, sada neće biti dozvoljeno povećanje cena, samo kvalitetne i dobre firme sa realnim cenama dolaze u obzir. Drugi javni poziv se potom raspisuje ka građanima, da se jave i konkurišu za 50 odsto sredstava, koliko obezbeđuju država i lokalna samouprava, dok polovinu sredstava obezbeđuju građani”, pojasnila je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da očekuje da prvi ugovori između građana i lokalne samouprave budu potpisani u julu.

“Do grejne sezone moramo videti prve rezultate. Naš nacionalni interes je da smanjimo potrošnju toplotne i električne energije, razgovaramo sa velikim međunarodnim institucijama. Neće ove godine imati novca za sve, ali je važno da građani znaju da smo tu, da hoćemo da pomognemo i da je ovo projekat koji će trajati nekoliko narednih godina”, rekla je ona.

Potpredsednica Vlade osvrnula se i na temu odvajanja „Transportgasa“ od „Srbijagasa“ i rekla da je to početak reformisanja gasnog sektora, te da je gasifikacija jedan od važnih pravaca energetske tranzicije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik