Zamjenom transformatora do pouzdanijeg rada sistema HE Trebinje 1

Bez autora
Oct 02 2012

U okviru druge faze projekta “Energija 3”, koju finansira Svjetska banka, počela je zamjena transformatora na postrojenjima Hidroelektrane Trebinje 1, što će doprinijeti pouzdanijem i stabilnijem radu ovog elektronergetskog sistema. Vrijednost druge faze je 4,2 miliona evra, a posao na zamjeni transformatora trebalo bi da bude završen do kraja oktobra. Ispitivanja su pokazala da je zamjena transformatora prioritet, jer bi, u suprotnom, bilo problema u radu Hidroelektrane. Stari trasformatori snage 60,6 megavolt ampera će biti zamijenjeni novim i jačim snage 68 megavolt ampera. Revitalizacijom generatora i turbine dobićemo mogućnost povećanja snage, da transformatori ne bi bili usko grlo za prenos energije u budućnosti. Radove izvode hrvatske firme “Zagreb trans” i “Končar” i stručnjaci Hidroelektrana na Trebišnjici.

Zamjenom transformatora do pouzdanijeg rada sistema HE Trebinje 1U okviru druge faze projekta “Energija 3”, koju finansira Svjetska banka, počela je zamjena transformatora na postrojenjima Hidroelektrane Trebinje 1, što će doprinijeti pouzdanijem i stabilnijem radu ovog elektronergetskog sistema, javile su agencije.

Vrijednost druge faze je 4,2 miliona evra, a posao na zamjeni transformatora trebalo bi da bude završen do kraja oktobra.

Rukovodilac pogona Hidroelektrane Trebinje 1 Tomislav Pešut potvrdio je da su ispitivanja pokazala da je zamjena transformatora prioritet, jer bi, u suprotnom, bilo problema u radu Hidroelektrane.

Pešut ističe da će stari trasformatori snage 60,6 megavolt ampera biti zamijenjeni novim i jačim snage 68 megavolt ampera.

- Revitalizacijom generatora i turbine dobićemo mogućnost povećanja snage, da transformatori ne bi bili usko grlo za prenos energije u budućnosti - objasnio je Pešut.

Radove izvode hrvatske firme “Zagreb trans” i “Končar” i stručnjaci Hidroelektrana na Trebišnjici.

U Hidroelektranama na Trebišnjici kažu da će krajem ove godine biti potpisani ugovori za treću fazu u okviru projekta “Pauer 3”, čija je vrijednost deset miliona evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik