Zbog ptica u Nemačkoj zaustavljen Severni tok 2

Bez autora
Jan 19 2021

Ekološka aktivistička grupa Nabu objavila je danas da je podnela žalbu regulatoru da privremeno obustavi rad na gasovodu Severni tok 2 u nemačkim vodama.

Krajem prošle nedelje nemačka Savezna pomorska i hidrografska agencija (BSH) dala je zeleno svetlo da odmah nastavi sa izgradnjom kontroverznog gasovoda Severni tok 2 u nemačkim vodama. Prethodna dozvola predviđala je nastavak gradnje od kraja maja, prenosi Indeks.

Poslednji deo cevovoda u nemačkim teritorijalnim vodama proteže se duž ivice zaštićenog rezervata za ptice i, prema agenciji, „neće značajno“ uticati na ptice jer su cevi položene na velikoj dubini.

Da bi zaštitio ptice, BSH je utvrdio da se u periodu od januara do maja radovi obustavljaju na najviše 30 dana nakon 14 dana.

Aktivisti okupljeni u udruženju Nabu žalili su se danas na odluku agencije koja je automatski obustavila rad na projektu, potvrdio je BSH.

Gotovo završeni Severni tok 2 trebalo bi da udvostruči količinu ruskog prirodnog gasa koji će kroz Baltičko more stići do Nemačke i tako obezbediti njeno snabdevanje pristupačnom energijom u periodu postepenog odbacivanja uglja i nuklearne energije.

Cevovod gradi konzorcijum koji predvodi ruski gasni gigant Gasprom čiji su zapadni partneri nemački Uniper i BASF-ov Wintershall Dea, britanski holandski Shell, austrijski OMV i francuski Engie.

Završetak projekta uključuje polaganje cevi na potezu od oko 150 kilometara, uključujući 30 kilometara u nemačkom ekonomskom pojasu i 120 kilometara u danskim vodama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik