Srbija napreduje u oblasti veštačke inteligencije, digitalizacije i biotehnologije

Bez autora
Nov 29 2022

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i generalni sekretar Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) Matijas Korman razgovarali su danas u Parizu o razvoju veštačke inteligencije i mogućnostima njene primene, posebno u javnom sektoru.

Brnabić je istakla da su tokom radnog doručka sa Kormanom predstavljene sve aktivnosti i rezultati koje je Srbija postigla u oblastima digitalizacije, veštačke inteligencije i biotehnologije.

Ona je ocenila da nema mnogo zemalja koje su napredovale u domenu digitalizacije, poput Srbije, zbog čega bi naša zemlja trebalo da pokrene inicijativu za članstvo u OECD kako bi postala vidljivija na tržištu i privlačnija za strane investicije.

Premijerka je prenela da je sa Kormanom razgovarala o tome kada bi Srbija mogla da pokrene tu inicijativu, dodavši da će o ovoj temi razgovarati i sa predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem i ministrom finansija Sinišom Malim.

Predsednica Vlade je istakla da je OECD prepoznala koliko je naša zemlja napredovala u domenu digitalizacje i inovacija, podsetivši na to da je za vreme pandemije koronavirusa, upravo ta organizacija proglasila Srbiju za jednu od pet najinovativnijih zemalja, koja je upotrebila tehnologiju da olakša svojim građanima život tokom pandemije.

Premijerka se, takođe, sastala sa predstavnicima inicijative „Globalno partnerstvo za veštačku inteligenciju” (Global Partnership on Artificial Intelligence).

Ona je tom prilikom podsetila na to da je Srbija na nedavnom ministarskom samitu u Tokiju primljena u članstvo ove organizacije, dodavši da je to potvrda svega što je urađeno do sada u oblasti veštačke inteligencije i njene upotrebe u različitim oblastima.

Prema njenim rečima, Srbija se time pridružila državama koje su tehnološki i ekonomski najrazvijenije.

Premijerka je u Parizu razgovarala i sa predstavnicima kompanije „RATP DEV”, koja već 120 godina upravlja javnim transportom u glavnom gradu Francuske.

Brnabić je ukazala na to da će do kraja godine biti potpisan ugovor o saradnji sa ovom kompanijom, koja će upravljati Beogradskim metroom.

To je kompanija koja neće graditi metro, kako je objasnila, već će nam svojom ekspertizom pomoći kako da na najbolji način upravljamo svojim metro sistemom.

Predsednica Vlade je podsetila na to da su u novembru 2021. godine počeli pripremni radovi za metro, i da se nastavlja sa svim radovima na prvoj liniji.

Ona je naglasila da će Beograd dobiti najmoderniji metro bez vozača, dodavši da je pomenuta francuska kompanija već prisutna u Beogradu, gde održava sastanke sa gradskim vlastima i resornim ministrima.

Premijerka je u izjavi novinarima, uoči večerašnjeg sastanka sa predsednicom Vlade Francuske Elizabet Born, navela da dve zemlje nastavljaju razgovore o strateškoj saradnji i partnerstvu na čitavom nizu projekata i o što većem prisustvu francuskih investitora i kompanija u Srbiji.

Brnabić je istakla da Srbija ima podršku Francuske na političkom nivou po pitanjima koja su nam važna, a vezana su za političke nestabilnosti u regionu Zapadnog Balkana.

Prema njenim rečima, Srbija i Francuska imaju veoma dobre odnose na političkom nivou, a predsednici dveju zemalja neguju izuzetno dobru saradnju i razumevanje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik