Amandmani na poglavlje Predloga zakona - Javna nabavka male vrednosti

Bez autora
Oct 17 2012

U cilju da se što kvalitetnije i preciznije definišu odredbe koje propisuje Predlog zakona o javnim nabavkama, konsultantska firma “Tenderi” d.o.o. dala je svoj predlog amandmana na poglavlje javne nabavke male vrednosti. U Predlogu zakona propisano je da naručilac u postupku javne nabavke male vrednosti “poziva najmanje tri lica koja obavljaju delatnost koja je predmet javne nabavke, koja su prema saznanjima naručioca sposobna da izvrše nabavku, da podnesu ponude i istovremeno objavljuje poziv za podnošenje ponuda na Portalu javnih nabavki i na svojoj internet stranici”. Stručni tim konsultanata praktičara iz firme “Tenderi” d.o.o. su predložili dopunu ovog člana tako da naručilac istog dana, kada je dostavio poziv zainteresovanim licima, objavljuje javni poziv za podnošenje ponuda i konkursnu dokumentaciju na Portalu javnih nabavki i svojoj internet stranici.

Amandmani na poglavlje Predloga zakona - Javna nabavka male vrednostiU cilju da se što kvalitetnije i preciznije definišu odredbe koje propisuje Predlog zakona o javnim nabavkama, konsultantska firma “Tenderi” d.o.o. dala je svoj predlog amandmana na poglavlje javne nabavke male vrednosti.

U Predlogu zakona propisano je da naručilac u postupku javne nabavke male vrednosti “poziva najmanje tri lica koja obavljaju delatnost koja je predmet javne nabavke, koja su prema saznanjima naručioca sposobna da izvrše nabavku, da podnesu ponude i istovremeno objavljuje poziv za podnošenje ponuda na Portalu javnih nabavki i na svojoj internet stranici”.

Stručni tim konsultanata praktičara iz firme “Tenderi” d.o.o. su predložili dopunu ovog člana tako da naručilac istog dana, kada je dostavio poziv zainteresovanim licima, objavljuje javni poziv za podnošenje ponuda i konkursnu dokumentaciju na Portalu javnih nabavki i svojoj internet stranici.

Pozivanjem tri lica, bez obaveze da istog dana javni poziv objavi, naručilac bi uticao na smanjenje konkurencije. Ta lica su najčešće dobro poznati preferirani ponuđači, koja imaju saznanje o potrebi naručioca za nabavkom, pre dana objavljivanja javnog poziva. Iskustva iz prakse ukazuju da naručioci da bi zadovoljili formu, poziv objavljuju na portalu znatno kasnije. Samim tim, ostali zainteresovani ponuđači imaju na raspolaganju znatno kraći rok za pripremanje ponude i nepovoljniji položaj.

Na primer, objavljivanje javnog poziva i konkursne dokumentacije u petak na kraju radnog vremena, pa u roku od 10 dana imamo dva vikenda, a 6 radnih dana za pripremanje ponuda. Ili, objavljivanje javnog poziva uoči verskog praznika posle kog sledi vikend, a rok za podnošenje ponuda je 10 dana, pa za pripremu ponuda ostaju 4 radna dana. Epilog - samo jedna ispravna ponuda i dve neispravne, postignuta cena par hiljada ispod procenjene vrednosti.

Prihvatanje ovog amandmana doprinelo bi povećanju konkurentnosti od dve ponude po postupku javne nabavke, koliko je do sada po zvaničnim podacima Uprave za javne nabavke bilo, na osam do deset ponuda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik