Američka kompanija gradiće solarnu elektranu u Srbiji

Bez autora
Aug 02 2021

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović potpisala je danas, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, sporazum o saradnji sa američkom kompanijom „UGT rinjuabls“, koja se bavi izgradnjom postrojenja u oblasti obnovljivih izvora energije.

Sporazumom je predviđena saradnja u razvoju projekata solarnih elektrana i sistema za skladištenje električne energije, sa ciljem korišćenja potencijala koje Srbija ima za izgradnju energetskih kapaciteta koji koriste obnovljive izvore.

Ovaj dokument je u ime Vlade Republike Srbije potpisala potpredsednica i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, a u ime UGTR finansijski direktor Piter Gudol.

Ovo je velika stvar za našu energetsku bezbednost i stabilnost i predstavlja početak nove ere i iskorak u budućnost. Predstoje nam razgovori oko svih uslova, a ukoliko zajedno ispunimo sve iz sporazuma, možemo imati solarne panele koji će proizvoditi više od jednog gigavata električne energije, navela je Mihajlović.

Važno nam je da imamo čistiji vazduh, a sporazum je i finansijski bitan za nas, pritom na ovakav način reformišemo i modernizujemo ceo energetski sektor i budući rad javnih preduzeća, rekao je predsednik Vučić.

Gudol je, navodeći da ova kompanija posluje u nekoliko zemalja sveta, izrazio zadovoljstvo time što su opet u Beogradu, dodajući da žele da razvijaju saradnju i doprinesu privrednom rastu i energetskoj stabilnosti i bezbednosti.

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri preneo je zahvalnost potpredsednici Vlade i resornom ministarstvu na dosadašnjoj saradnji, rekavši da je potrebno da SAD i Srbija budu partneri u procesu energetske tranzicije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik