Austrija najveći strani investitor u Srbiju

Austrija je na prvom mestu među stranim investitorima u privredu Srbije sa 3,1 milijarde dolara, koliko je ukupno investirano od 2000. do 2010. godine. O interesu austrijske strane da sarađuje sa srpskom privredom govori i prisustvo oko 400 predstavništava austrijskih firmi u Srbiji. Na tržištu Srbije radi desetak najznačajnijih austrijskih banaka i osiguravajućih kompanija, telekomunikaciona kompanija Telekom Austrije, čija je investicija u mobilnu telefoniju najveća "grinfild" investicija, naftna kompanija OMV, kao i mnoge druge velike kompanije kao što su Henkel, Rauh, Knauf. Austrijske kompanije najavile su nove investicije u Srbiji, među kojima je Svarovski, proizvođač kablova SMF koji planira da otvori treću fabriku. Najavljeno je i izgradnja nekoliko hotela, austrijske kompanije grade puteve i mostove u Srbiji, a investitori su izrazili interesovanje i za kupovinu šećerana u Crvenki, Žablju i Senti.

Austrija najveći strani investitor u SrbijuAustrija je na prvom mestu među stranim investitorima u privredu Srbije sa 3,1 milijarde dolara, koliko je ukupno investirano od 2000. do 2010. godine, objavila je danas Privredna komora Srbije (PKS).

Kako se ističe, o interesu austrijske strane da sarađuje sa srpskom privredom govori i prisustvo oko 400 predstavništava austrijskih firmi u Srbiji.

Na tržištu Srbije radi desetak najznačajnijih austrijskih banaka i osiguravajućih kompanija, telekomunikaciona kompanija Telekom Austrije, čija je investicija u mobilnu telefoniju najveća "grinfild" investicija, naftna kompanija OMV, kao i mnoge druge velike kompanije kao što su Henkel, Rauh, Knauf.

Austrijske kompanije najavile su nove investicije u Srbiji, među kojima je Svarovski, proizvođač kablova SMF koji planira da otvori treću fabriku. Najavljeno je i izgradnja nekoliko hotela, austrijske kompanije grade puteve i mostove u Srbiji, a investitori su izrazili interesovanje i za kupovinu šećerana u Crvenki, Žablju i Senti.

Prema PKS, karakteristika austrijskih investicija u Srbiji je da su austrijski investitori strateški orijentisani sa željom unapređenja tehnologije, povećanja proizvodnje i izvoza.

Spoljnotrgovinska razmena vredna milijardu dolara

Bilateralni odnosi između Srbije i Austrije su posle oktobarskih promena 2000. intenzivirani na svim nivoima, o čemu govori nivo spoljnotrgovinske razmene.

Prema podacima PKS za 2011., Austrija je na 10. mestu na listi zemalja u koje Srbija izvozi, a na 8. mestu među zemljama iz kojih uvozi.

Spoljnotrgovinska razmena Srbije sa Austrijom dostigla je u 2011. godini vrednost od jedne milijarde dolara, u čemu je srpski izvoz učestvovao sa 379,1 miliona dolara.

Srpsko-austrijski privredni odnosi su se poslednjih godina vrlo pozitivno razvijali, ali se u 2009. godini nisu mogli otrgnuti opštem trendu opadanja, tako da je austrijski izvoz u Srbiju u 2009. zabeležio pad od 20,5 odsto, a uvoz pad od 26,1 procenata.

Obim spoljnotrgovinske razmene Srbije sa Austrijom u 2011. Približio se rekordnoj vrednosti iz 2008. godine, pre ekonomske krize, međutim pokrivenost uvoza izvozom u 2011. godini je znatno niža i iznosi 58,7 odsto.

Najveći uvoznici i izvoznici

Najveći izvoznici u Austriju u 2011. godini su bili Ju-Es stil Srbija, Viktorijaoil, Iton eletriks, Valjaonica bakra Sevojno, Podgorina frukt, Petrohemija Pančevo, Koncern Farmakom MB, PIN komjuters, Impol Seval.

Najveći uvoznici iz Austrije u toj godini bili su Iton elektrik, Linzer agro trejd, Roming eletroniks, JP Skijališta Srbije, CT kompjuters, Narodna banka Srbije, Doka Serb, Henkel Merima, Drenik, Tetra pak prodakšn.

Austrija je od 1. januara 1995. godine članica EU i važi za jednu od najbogatijih i najstabilnijih članica, a ubraja se u grupu od 15 zemalja članica UN sa najvišim životnim standardom.

Austrija je relativno mala zemlja sa 8,3 miliona stanovnika, ali visoko razvijena sa BDP od 44.863 dolara po glavi stanovnika u 2010. godini, čime se našla na 5. mestu u Evropi, a 10. mestu u svetu.

Nalazi na 27. mestu u svetu po vrednosti izvoza i na 26. po vrednosti uvoza.

Na ovogodišnjem Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, koji se održava od 12. do 18. maja, zemlja partenr će biti Austrija čiji izlagači će predstaviti dostignuća iz oblasti proizvodnje organske hrane, stočarstva, obnovljivih izvora energije i poljoprivrednih tehnologija.

Predsednik Austrije Hajnc Fišer posetiće danas Beograd, gde će razgovarati sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik