Bh. građevinski konzorcij pobjednik tendera

Bez autora
May 22 2011

Strmoglavi pad građevinskog sektora BiH mogli bi ublažiti izgledni poslovi na izgradnji novih dionica autoceste 5C. Novo veliko gradilište vrijedno blizu 47 miliona KM usoro će se otvoriti na jugu Hercegovine, na dionici autoceste Bijača-Kravice. Posao će najvjerovatnije pripasti bh. građevinskom konzorciju koji čine tri kompanije: Euroasfalt, ŽGP i Hidrogradnja. Ponuda. bh konzorcija na međunarodnom tenderu federalne Direkcije autocesta povoljnija je za nešto više od 2 miliona eura od ponude drugorangiranog bh.-hrvatskog dvočlanog konzorcija koji čine sarajevski GP Put i zagrebački Vijadukt. BH konzorcij istaknuo je cijenu od 23,44 miliona eura, dok je bh-hrvatski građevinski konzorcij izašao s ponudom od 25,75 miliona eura.

Bh. građevinski konzorcij pobjednik tenderaStrmoglavi pad građevinskog sektora BiH mogli bi ublažiti izgledni poslovi na izgradnji novih dionica autoceste 5C.

Novo veliko gradilište vrijedno blizu 47 miliona KM usoro će se otvoriti na jugu Hercegovine, na dionici autoceste Bijača-Kravice. Posao će najvjerovatnije pripasti bh. građevinskom konzorciju koji čine tri kompanije: Euroasfalt, ŽGP i Hidrogradnja. Ponuda. bh konzorcija na međunarodnom tenderu federalne Direkcije autocesta povoljnija je za nešto više od 2 miliona eura od ponude drugorangiranog bh.-hrvatskog dvočlanog konzorcija koji čine sarajevski GP Put i zagrebački Vijadukt. BH konzorcij istaknuo je cijenu od 23,44 miliona eura, dok je bh-hrvatski građevinski konzorcij izašao s ponudom od 25,75 miliona eura.

Dionica autoceste Bijača - Kravice jedna je od četiri nove dionice autoceste 5C za čiju je izgrađnju ranije obezbijeđen povoljan kredit EBRD-a, EIB-a i Kuvajtskog fonda u ukupnom iznosu od 480 miliona eura. Kredit je namijenjen za izgradnju četiri nove dionice autoceste ukupne dužine 60 kilometara. Ranije su aktivirana dva gradilišta na „zeničkoj dionici“ (Drivuša - Donja Gračanica) a do kraja godine planirano je otvaranje još tri velika gradilišta na preostale tri dionice: Bijača - Kravice, Vlakovo -Tarčin te Svilaj - Odžak.

Na sve četiri dionice značajan dio poslova trebao bi pripasti bh. građevincima koji uglavnom nastupaju u konzorciju s hrvatskim i slovenačkim kompanijama. Tako je izgradnja tunel Vijenac kod Zenice (124 miliona KM) pripala slovenačkom Primorju i bh. konzorciju (Euroasfalt, ŽGP, Hidrogradnja), dok ostatak autoceste na ovoj dionici (86 miliona KM) zajedno grade zagrebački Vijadukt i širokobriješki Hering. Bh. građevinci spremaju ponude i za preostale dvije dionice autoceste (Vlakovo - Tarčin i Svilaj - Odžak) čija će izgradnja početi najkasnije do kraja ove godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik