BiH i Crna Gora potpisuju sporazum o izgradnji mosta na Tari

Bez autora
May 06 2021

Delegacija Ministarstva komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine, predvođena ministrom Vojinom Mitrovićem, sastala se danas u Sarajevu s delegacijom Ministarstva kapitalnih investicija Crne Gore, koju predvodi ministar Mladen Bojanić, javlja Anadolija.

Kako je saopćeno iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH, na sastanku je razgovarano o razvoju prometne infrastrukture, a u pitanju su Hum - Šćepan-Polјe, novi most na Tari i zajednički granični prijelazi, kao i o odvijanju međunarodnog bilateralnog prijevoza putnika i robe te o razmjeni dobrih praksi i iskustava dviju zemalјa.

Mitrović je istaknuo da je u ovom trenutku najbitnije povezivanje Sarajeva sa Podgoricom i dodao kako je upravo izgradnja mosta na rijeci Tari između BiH i Crne Gore jedan od najznačajnijih zajedničkih projekata, a za koji bi trebalo potpisati međunarodni sporazum na ministarskom sastanku koji će u julu biti održan u Sloveniji.

- Mi smo tu da pomognemo građanima Crne Gore i Bosne i Hercegovine, ali i zemljama regiona da svoje potrebe prevoza putnika i robe što lakše i što jednostavnije riješe izgradnjom putne infrastrukture - naglasio je Mitrović.

Ministri su se dogovorili da se u što kraćem roku započne izgradnja mosta na Tari s integrisanim graničnim prijelazom koji će uz ostale granične prijelaze između dviju zemalja imati samo jedno zaustavljanje, što bi uveliko ubrzalo i olakšalo komunikaciju.

- Preduslov za dobru putnu komunikaciju je njena dobra bezbjednost, čime bi se ubrzala i razmjena robe te dolazak ljudi u BiH i Crnu Goru. Grupni infrastrukturni projekti su ti koji mogu da obnove ekonomiju zemalja, kao što to sigurno čine saobraćaj i pomorstvo - rekao je Bojanić i dodao da će izgradnja mosta na rijeci Tari doprinijeti još boljim dobrosusjedskim odnosima dviju zemalja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik