Direktne strane investicije u Crnoj Gori su u stalnom padu

Bez autora
Aug 07 2012

Odliv direktnih stranih investicija u prvih pola godine je dostigao 65,47 miliona eura i za 36,3 odsto je veći u odnosu na uporedni period, pokazuju preliminarni podaci CBCG. Razlika između priliva od 144,29 miliona, koji je za 21,1 odsto manji od prošlogodišnjih 183,58 miliona, i odliva, je 78,82 miliona, dok se duže vrijeme priča o 258 miliona od azerbejdžanske kompanije Sokar za zakup kasarne u Kumboru na 90 godina, za što je novi partner prošle sedmice uplatio prvih 12 miliona. Planovi i najave novih investitora su očito predizborni marketing koji ima za cilj opstanak ovog režima, jer, prema ekonomskim pokazateljima, direktne strane investicije su u stalnom padu, a posebno one koje se odnose na proizvodnju i pokretanje novog investicionog ciklusa, koji postoje samo u sferi imaginacije, nalik onoj sa autoputem...

Direktne strane investicije u Crnoj Gori su u stalnom paduOdliv direktnih stranih investicija u prvih pola godine je dostigao 65,47 miliona eura i za 36,3 odsto je veći u odnosu na uporedni period, pokazuju preliminarni podaci CBCG, piše Dan. Razlika između priliva od 144,29 miliona, koji je za 21,1 odsto manji od prošlogodišnjih 183,58 miliona, i odliva, je 78,82 miliona, dok se duže vrijeme priča o 258 miliona od azerbejdžanske kompanije Sokar za zakup kasarne u Kumboru na 90 godina, za što je novi partner prošle sedmice uplatio prvih 12 miliona.

- Planovi i najave novih investitora su očito predizborni marketing koji ima za cilj opstanak ovog režima, jer, prema ekonomskim pokazateljima, direktne strane investicije su u stalnom padu, a posebno one koje se odnose na proizvodnju i pokretanje novog investicionog ciklusa, koji postoje samo u sferi imaginacije, nalik onoj sa autoputem – kazao je Danu ekonomski analitičar Siniša Lekić.

On ističe da treba reći istinu kada je u pitanju strani kapital, jer se, smatra, javnosti plasira nepostojeća slika kada su u pitanju strana ulaganja. Takođe, ističe da pored priče o stranim ulagačima, domaći kapital ne dolazi do izražaja i navodi primjer kompanije Neksan, vlasnika Miodraga Dake Davidovića.

- Pored Neksana postoje druge kompanije koje imaju kapital, ali je njihov uspjeh vezan za političke igre, koje prate svaku investiciju, jer na svaki tender, pored ekonomskih referenci, treba naglasiti i političku podobnost investitora, što koči slobodan protok kapitala – smatra Lekić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik