Dovršetak Spaladium arene sljedeće godine

Bez autora
Sep 18 2011

Nedugo nakon što je splitski gradonačelnik Željko Kerum od premijerke Jadranke Kosor i predsjednika Ive Josipovića zatražio pomoć pri dovršetku gradnje Spaladium arene u Lori, iz tvrtke Sportski grad, koja upravlja tim nedovršenim objektom, došla je vijest kako bi se, s komercijalnim bankama, uskoro trebao pronaći način zatvaranja financijske konstrukcije, odnosno budući model suradnje. Radovi na dovršetku dvorane mogli bi započeti sljedeće godine. Može se očekivati da će izrada projektne dokumentacije započeti najkasnije do kraja ove godine, a sama gradnja sredinom sljedeće godine, odnosno šest do osam mjeseci nakon početka izrade projektne dokumentacije. Konzorcij Sportski grad, koji čine tvrtke IGH, Konstruktor i Dalekovod, još je u travnju prošle godine uputio prijedlog Vladi da proda parcelu od 12.000 četvornih metara državnog zemljišta u Lori kako bi na tom mjestu započela druga faza gradnje. Prije godinu i pol građevinske tvrtke Konstruktor-inženjering, Dalekovod i IGH, okupljene u konzorciju Sportski grad TPN, odlučile su smanjiti udjel u splitskoj Spaladium areni.

Dovršetak Spaladium arene sljedeće godineNedugo nakon što je splitski gradonačelnik Željko Kerum od premijerke Jadranke Kosor i predsjednika Ive Josipovića zatražio pomoć pri dovršetku gradnje Spaladium arene u Lori, iz tvrtke Sportski grad, koja upravlja tim nedovršenim objektom, došla je vijest kako bi se, s komercijalnim bankama, uskoro trebao pronaći način zatvaranja financijske konstrukcije, odnosno budući model suradnje.

Radovi na dovršetku dvorane mogli bi započeti sljedeće godine. »Može se očekivati da će izrada projektne dokumentacije započeti najkasnije do kraja ove godine, a sama gradnja sredinom sljedeće godine, odnosno šest do osam mjeseci nakon početka izrade projektne dokumentacije«, kaže Srđan Žižak, direktor Sportskog grada.

Konzorcij Sportski grad, koji čine tvrtke IGH, Konstruktor i Dalekovod, još je u travnju prošle godine uputio prijedlog Vladi da proda parcelu od 12.000 četvornih metara državnog zemljišta u Lori kako bi na tom mjestu započela druga faza gradnje. Prije godinu i pol građevinske tvrtke Konstruktor-inženjering, Dalekovod i IGH, okupljene u konzorciju Sportski grad TPN, odlučile su smanjiti udjel u splitskoj Spaladium areni.

Tada su gradonačelniku Željku Kerumu ponudili otkup udjela u dvorani, tako da bi TPN-u ostalo svega 25 posto. Odnosno, prema njihovu prijedlogu Grad je morao dovršiti dvoranu te sagraditi toranj s hotelima uz nju te kasnije, od najma poslovnih prostora, ubirati prihod. No gradski oci takav su plan odbili. Problemi s upravljanjem dvoranom javili su se još u ljeto 2009., ni pola godine od njena otvaranja, kad je ugovor s TPN-om raskinula američka tvrtka Global Spectrum Europe, jer im se ugovor o upravljanju dvoranom pokazao –neisplativim. Upravljanje Arenom preuzeo je TPN, a dvorana je gotovo cijelu 2009. zjapila prazna.

Odmah po preuzimanju gradske vlasti Kerum je upozorio na složenost situacije vezane uz dvoranu. Tada je izjavio: »Treba vidjeti je li potrebno da grad i država izdvajaju 3,6 milijuna kuna na mjesec za najam dvorane, što godišnje iznosi četiri posto gradskog proračuna. Sve treba biti transparentno«. Nedugo zatim Državno odvjetništvo pokrenulo je istragu te od Grada zatražilo sve ugovore za dvoranu, sumnjajući kako je cijeli posao »preskup«.

Gradnja Spaladium Arene stajala je oko 50 milijuna eura. Cijena čitavog kompleksa koji uključuje dvije dvorane, garažu te poslovni toranj s trgovačkim prostorom procijenjena je na 147 milijuna eura. Prema ugovoru o javno-privatnom partnerstvu, tijekom trideset godina investitorima bi Grad i Vlada trebali isplatiti 150 milijuna eura. Iako je dio kompleksa sa sportskim borilištima bio dovršen na vrijeme, za početak Svjetskog rukometnog prvenstva u siječnju 2009., drugi, onaj komercijalno – poslovni dio objekta od gotovo 100.000 četvornih metara komercijalnih sadržaja, prema ugovoru je trebao biti dovršen 15. prosinca 2010. godine. No neće.

Prema modelu javno-privatnog partnerstva, tvrtka Sportski grad obvezala se, uz preuzimanje svih rizika, financirati, sagraditi i sljedećih 30 godina upravljati i održavati kompleks koji bi građanima Splita trebao osigurati nova radna mjesta, sportske i kulturne sadržaje. Kompleks u Lori trebao je biti najveći objekt u Hrvatskoj s poslovno-turističkim tornjem od 25 katova, visokim 100 metara, a u svome sklopu trebao je imati i najveću garažu u Hrvatskoj s 1500 mjesta. Rok gradnje komercijalnog dijela, prema ugovoru, bio je 24 mjeseca. Posao u novom objektu trebalo je pronaći između 800 i 1000 Splićana, a Grad je na ime komunalnog doprinosa trebao uprihoditi 140 milijuna kuna. Novo je zapošljavanje kroz porez i prirez gradsku blagajnu trebalo godišnje obogatiti za iznos između 4,8 i šest milijuna kuna. Proračunski prihod od komunalne naknade godišnje je mogao iznositi 10 milijuna kuna.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik