Eksproprijacija na trasi kabla

Bez autora
Jul 03 2012

Crnogorski elektroprenosni sistem CGES otpočeo je proces eksproprijacije dijela zemljišta na trasi podvodnog kabla Crna Gora-Italija, tačnije na lokaciji transformatorskog postrojenja Lastva Grbaljska. Vrijednost eksproprijacije, na lokaciji CGES-ovog dijela trafostanice Lastva Grbaljska će iznositi četiri miliona eura. Sada dr vrše pripreme za taj veliki projekat, a novac za eksproprijaciju bi zainteresovani građani mogli da počnu da dobijaju od jeseni. Projekat izgradnje podvodnog kabla sa pratećim objektima, vrijedan je 880 miliona eura i najveći je infrastruktirni projekat koji će biti realizovan u Crnoj Gori, u posljednjih dvije decenije. U Ugovoru o koordinaciji projekta, koji su potpisali Crnogorski elektroprenosni sistem i Terna, dati su rokovi za završetak pojedinih faza projekta.

Eksproprijacija na trasi kablaCrnogorski elektroprenosni sistem CGES otpočeo je proces eksproprijacije dijela zemljišta na trasi podvodnog kabla Crna Gora-Italija, tačnije na lokaciji transformatorskog postrojenja Lastva Grbaljska.

Predsjednik Borda direktora CGES-a Dragan Laketić kazao je Portalu Analitika da će vrijednost eksproprijacije, na lokaciji CGES-ovog dijela trafostanice Lastva Grbaljska iznositi četiri miliona eura.

- Sada vršimo pripreme za taj veliki projekat, a novac za eksproprijaciju bi zainteresovani građani mogli da počnu da dobijaju od jeseni, rekao je Laketić.

Projekat izgradnje podvodnog kabla sa pratećim objektima, vrijedan je 880 miliona eura i najveći je infrastruktirni projekat koji će biti realizovan u Crnoj Gori, u posljednjih dvije decenije.

U Ugovoru o koordinaciji projekta, koji su potpisali Crnogorski elektroprenosni sistem i Terna, dati su rokovi za završetak pojedinih faza projekta. Kraj 2014. godine je rok za završetak trafostanice u Lastvi Grbaljskoj i priključnih dalekovoda do Čeva, odnosno dalekovoda 400 KV Podgorica – Trebinje, čime bi se stekli uslovi da se kabl pusti u pogon.

Kraj 2015. godine je rok za završetak dalekovoda Lastva-Pljevlja čime se stiču uslovi da se kabal eksploatiše bez ograničenja koja bi mogla da nastanu u pojedinim režimima rada elektroenergetskog sistema.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik