Evropska unija ulaže 1,5 miliona za 12 lokalnih jedinica u BiH

Bez autora
May 15 2022

Potpisivanje ugovora za 6 od 12 lokalnih jedinica održano je jučer u Sarajevu, koje će sa 1,5 miliona KM bespovratnih sredstava Evropske unije unaprijediti i razviti ruralnu tržišnu infrastrukturu.

Konkretno, bit će izgrađene zelene i stočne pijace, različite tržnice, otkupne stanice, unaprijeđena i postavljena mobilna sajamska infrastruktura, postavljene eko prodajne kuće te izgrađena nova prodajna mjesta locirana uz regionalne i lokalne ceste.

Sredstva Evropske unije

Prvenstveno, sredstvima Evropske unije bit će podržani Trebinje, Gračanica, Mrkonjić Grad, Bosanski Petrovac, Banja Luka i Bihać dok će u narednom periodu ugovore potpisati Rudo, Gradiška, Mostar, Zenica, Teslić i Šamac.

Ambasador Johan Satler (Johann Sattler), šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini istakao je da izgradnja održivih lokalnih zajednica i ruralnih područja mora biti srž društva.

- Lokalna infrastruktura i aktivnosti lokalnih zajednica otvaraju mogućnosti za zapošljavanje, zelenu i digitalnu povezanost te inovativna poduzeća, a sve to vodi ka održivoj poljoprivredi. Današnji grantovi su jedan mali dio naše ukupne podrške sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja od 30 miliona eura - rekao je Ambasador Satler.

Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u Bosni i Hercegovini kazala je da će podrška omogućiti dalji razvoj ruralnih područja čime se ujedno jača i lokalno tržište.

Razvojni program

- Razvojni program Ujedinjenih nacija je ponosni partner Evropske unije na jačanju konkuretnosti poljoprivede i daljem ruralnom razvoju u Bosni i Hercegovini. Podrškom projekta EU4AGRI postojećim poljoprivrednim proizvođačima osigurat će se uslovi za planiranje i unapređenje proizvodnje i plasman poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Posebno je bitno da će ove investicija podržati pojedince, mala poljoprivredna gazdinstva, žene ili mlade koji se bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjom u BiH - kazala je Nedera.

Realizacijom prvih 6 planiranih projekata će se omogućiti bolja tržišna infrastruktura za 168 krajnjih korisnika.

Podrška je osigurana kroz projekat EU4AGRI koji finansira Evropska unija kako bi podržala konkurentnost poljoprivrede i ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini, a koji provode Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Češka razvojna agencija (CzDA).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik