Fabrika za preradu otpadnih voda u Lajkovcu

Bez autora
Sep 01 2011

Fabrika za preradu otpadnih voda, vredna oko 130 miliona dinara, potpuno je spremna za rad. Tehnička proba pokazala je da sistem funkcioniše besprekorno, a postrojenje bi trebalo da počne da radi 17. septembra - na dan kada je ova varošica oslobođena u Drugom svetskom ratu. Izgradnju prve faze Fabrike za preradu otpadnih voda finansirali su Opština Lajkovac i NIP, iz kojeg je izdvojeno oko 50 miliona dinara. U ovoj fazi, prečišćavanje će se obavljati u dve etape, a planirano je da, iz Republičkog fonda ekologije, još 50 miliona dinara bude izdvojeno za modernizaciju taložnika i priključenje najužeg centra varošice na postrojenje koje je izgradio beogradski „Hidropromet inženjering“. Ovo postrojenje, nesumnjivo, jedna je od najznačajnijih kapitalnih investicija ne samo za Lajkovac, već i za susedni Lazarevac, jer će omogućiti da se očuva kvalitet vode za piće u izvorištima u Nepričavi, odakle se snabdevaju obe varošice. Uz to, preradom otpadnih voda, od zagađenja će biti zaštićena i reka Kolubara. Jer, sadašnja tehnologija, te nivo mehaničke i hemijske prerade omogućavaju da otpadne vode u nju budu ispuštane bez ikakve bojazni.

Fabrika za preradu otpadnih voda u LajkovcuFabrika za preradu otpadnih voda, vredna oko 130 miliona dinara, potpuno je spremna za rad. Tehnička proba pokazala je da sistem funkcioniše besprekorno, a postrojenje bi trebalo da počne da radi 17. septembra - na dan kada je ova varošica oslobođena u Drugom svetskom ratu.

Izgradnju prve faze Fabrike za preradu otpadnih voda finansirali su Opština Lajkovac i NIP, iz kojeg je izdvojeno oko 50 miliona dinara.

U ovoj fazi, prečišćavanje će se obavljati u dve etape, a planirano je da, iz Republičkog fonda ekologije, još 50 miliona dinara bude izdvojeno za modernizaciju taložnika i priključenje najužeg centra varošice na postrojenje koje je izgradio beogradski „Hidropromet inženjering“.

- Ovo postrojenje, nesumnjivo, jedna je od najznačajnijih kapitalnih investicija ne samo za Lajkovac, već i za susedni Lazarevac, jer će omogućiti da se očuva kvalitet vode za piće u izvorištima u Nepričavi, odakle se snabdevaju obe varošice - kaže Dušan Živanović, predsednik opštine Lajkovac.

- Uz to, preradom otpadnih voda, od zagađenja će biti zaštićena i reka Kolubara. Jer, sadašnja tehnologija, te nivo mehaničke i hemijske prerade omogućavaju da otpadne vode u nju budu ispuštane bez ikakve bojazni.

Uz mehaničko, postrojenje omogućava i biološko prečišćavanje otpadnih voda koje se, sistemom kanalizacije, slivaju u taložnike. Kapacitet je dovoljan da opsluži više od 7.000 priključaka...

- Opštine u okruženju nemaju ovakav sistem, što Lajkovac svrstava među lokalne samouprave u Srbiji koje brinu za zdravlje stanovništva i očuvanje životne sredine - kaže Živanović.

- Na ovaj sistem biće priključena ne samo domaćinstva, već i najznačajniji objekti u centru Lajkovca, kao i pojedina sela. Postrojenjem će gazdovati ovdašnje Javno komunalno preduzeće „Gradska čistoća“.

Greška

Prilikom izgradnje Fabrike za preradu otpadnih voda, u Ćelijama kod Lajkovca, u neposrednoj blizini reke Kolubare, otklonjena je i tehnička greška nastala pre mnogo godina, koja je gotovo onemogućavala funkcionisanje gradske kanalizacije. Jer, visinska razlika između kanalizacionih cevi i glavnog kolektora iznosila je čak dva metra!

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik