Francuzi i Italija grade brzu prugu

Bez autora
Jan 31 2012

Francuska i Italija su potpisale sporazum o izgradnji brze pruge između Liona i Torina, što je najveći takav projekat u Evropi, uprkos protivljenju u Italiji. Pruga, koja treba da bude izgrađena do 2023, skratila bi putovanje vozom od Pariza do Torina na malo više od četiri sata, sa sadašnjih sedam.Putovanje između Liona i Torina bilo bi skraćeno na ispod dva sata sa malo više od četiri, koliko sada traje. Radovi će početi kopanjem 57 kilometara dugačkog tunela ispod Alpa, koji će povezati pogranične oblasti.

Francuzi i Italija grade brzu pruguFrancuska i Italija su potpisale sporazum o izgradnji brze pruge između Liona i Torina, što je najveći takav projekat u Evropi, uprkos protivljenju u Italiji.

Pruga, koja treba da bude izgrađena do 2023, skratila bi putovanje vozom od Pariza do Torina na malo više od četiri sata, sa sadašnjih sedam.

Putovanje između Liona i Torina bilo bi skraćeno na ispod dva sata sa malo više od četiri, koliko sada traje. Radovi će početi kopanjem 57 kilometara dugačkog tunela ispod Alpa, koji će povezati pogranične oblasti.

Francuska, Italija i EU zajedno će finansirati izgradnju tunela, vrednu 8,5 milijardi evra, a zamenik italijanskog ministra saobraćaja Mario Čača izjavio je da se nada da će EU pokriti 40 odsto troškova.

Pri izgradnji pruge biće uzete u obzir studije o uticaju na život ljudi i okolinu na italijanskoj strani, gde su prošle godine održani burni protesti, naveo je ministar saobraćaja Francuske Tijeri Marijani.

Prošle nedelje je uhapšeno oko 40 ljudi, od kojih je 26 zadržano u pritvoru, zbog nasilnih protesta protiv izgradnje pruge koji su održani u julu.

"Manjina ne može da ugrozi zajedničku odluku, koja je u skladu sa državnim i programima EU", ocenio je Čača, koji je obećao da će rok za izgradnju pruge biti ispoštovan.

Početni radovi na raščišćavanju terena predviđenog za izgradnju pruge započeli su prošlog leta u dolini Susa na severu Italije pod budnim okom policije, budući da su demonstranti pokušavali da se probiju kroz ograde koje su postavljene oko terena gde se vrše pripremni radovi za izgradnju tunela.

Stanovnici doline Susa žestoko se protive tom planu, ističući da bi izgradnja tunela nanela štetu životnoj sredini.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik