Hrvatska i BiH grade most za 30 milijuna eura

Bez autora
Mar 21 2012

Na prošlotjednoj sjednici u Banskim dvorima donesena je uredba o objavi sporazuma između Vlade RH i Vijeća ministara BiH o gradnji međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Gradiške te priključnih graničnih dionica međudržavne ceste E-661, tj. dionica brze ceste Okučani – granica Bosne i Hercegovine i autoceste Gradiška – granica Republike Hrvatske. Time su ispunjeni svi uvjeti da stupi na snagu sporazum koji su u studenome prošle godine u Sarajevu potpisali ministar komunikacija i prometa BiH Rudo Vidović i tadašnji državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture RH Tomislav Mihotić. Gradnja mosta preko Save vrijedna je 30 milijuna eura, a troškove koji uključuju i radove na uređenju riječnog korita dvije će zemlje snositi podjednako. Za hrvatsku stranu to iznosi 15 milijuna eura. U gradnju spojne ceste Okučani - granica BiH bit će uloženo još 80 milijuna eura, a provedba cijelog projekta planirana je od 2013. do 2016. godine. Zajednička gradnja mosta Svilaj preko Save kod Gradiške financirat će se novcem Hrvatskih cesta i iz europskih fondova s obzirom da je projekt već kandidiran za sredstva strukturnih i Kohezijskog fonda Europske unije.

Hrvatska i BiH grade most za 30 milijuna euraNa prošlotjednoj sjednici u Banskim dvorima donesena je uredba o objavi sporazuma između Vlade RH i Vijeća ministara BiH o gradnji međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Gradiške te priključnih graničnih dionica međudržavne ceste E-661, tj. dionica brze ceste Okučani – granica Bosne i Hercegovine i autoceste Gradiška – granica Republike Hrvatske.

Time su ispunjeni svi uvjeti da stupi na snagu sporazum koji su u studenome prošle godine u Sarajevu potpisali ministar komunikacija i prometa BiH Rudo Vidović i tadašnji državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture RH Tomislav Mihotić.

"Gradnja mosta preko Save vrijedna je 30 milijuna eura, a troškove koji uključuju i radove na uređenju riječnog korita dvije će zemlje snositi podjednako. Za hrvatsku stranu to iznosi 15 milijuna eura", objasnio je zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić.

U gradnju spojne ceste Okučani - granica BiH bit će uloženo još 80 milijuna eura, a provedba cijelog projekta planirana je od 2013. do 2016. godine. Zajednička gradnja mosta Svilaj preko Save kod Gradiške financirat će se novcem Hrvatskih cesta i iz europskih fondova s obzirom da je projekt već kandidiran za sredstva strukturnih i Kohezijskog fonda Europske unije. U sporazumu se napominje da će novi most bolje povezati prometne pravce između Hrvatske i BiH i još bolje uključiti dvije zemlje u prometnu mrežu država članica Europske unije.

Očekuje se da će zahvaljujući prijelazu kod Gradiške biti potaknuta međusobna gospodarska suradnja jer obje države u tom smislu naglašavaju veliko značenje razvoja koridora E-661. Riječ je o prometnoj vezi brza cesta - autocesta Balaton (E 71) – Virovitica – Okučani – Banja Luka – Split.

Prema dostupnim informacijama, zajednički most Svilaj preko Save projektiran je kao jedinstvena konstrukcija, ukupne dužine 430 i širine 22,6 metara. Imat će dvije prometnice sa po dvije trake, širine 3,75 metara i srednji pojas širok 3 metra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik