Investitori iz Norveške interesuju se za BiH

Bez autora
May 16 2022

Oko 70 poslovnih ljudi iz Bosne i Norveške u petak su održali sastanke i razgovarali o mogućoj poslovnoj saradnji privrednika dvije zemlje.

Vanjskotrgovinska komora BiH u saradnji sa Ambasadom Kraljevine Norveške u Sarajevu i Poslovnom asocijacijacijom Norveška - BiH (NBBA) organizovali su seminar o metalskoj i drvnoj industriji na kojem je razgovarano o potencijalima daljnje saradnje i investicijama između dvije zemlje.

Održivi poslovi

Poslovna asocijacija Norveška - BiH (NBBA) je, prema riječima ambasadora Norveške u BiH Olava Reinertsena, od osnivanja doprinijela dobrim rezultatima u ostvarivanju saradnje, posebno u oblastima obnovljivih izvora energije, turizma, informacionih i komunikacionih tehnologija.

- Ovim seminarom želimo da nastavimo tu saradnju i postignemo bolje rezultate i u metalskom inženjeringu, te obradi drveta. Možemo vidjeti da se trgovina u oba pravca povećava i da se investitori iz Norveške fokusiraju na BiH sa konkretnim investicijama u okviru programa NBBA, istakao je Reinertsen.

On je tokom protekle sedmice učestvovao i na Sarajevo Business Forumu na panelu o radnoj snazi koja ima znanje i vještine što je, kako je dodao, veoma važno za norvešku ambasadu i NBBA, čiji je cilj i da se kreiraju dobri poslovi i komercijalne veze kako bi se stvorili održivi poslovi za mlade ljude da bi oni svoju budućnost i razvoj mogli da traže u okviru granica BiH.

Predsjednik NBBA Jan Morritz Olsson naglasio je važnost održivog razvoja kompanija u obje zemlje.

- Naša inicijativa treba ići ka razvoju poslovanja i u BiH i Norveškoj i stoga smo danas fokusirani na razvoj kompanija u područjima gdje norveške kompanije zajedno sa bosanskohercegovačkim mogu zajedno prići globalnom tržištu, poručio je Olsson.

Ahmet Egrlić, predsjednik VTKBiH, podsjetio je na to da BiH sa Norveškom ima veliki suficit, daleko više izvozimo, nego što uvozimo.

Povećanje razmjene

- Ali ako se pogleda ukupan obim vanjskotrgovinske razmjene, a cijeneći kapacitet i potencijal i jedne i druge zemlje, ne možemo biti zadovoljni. Stoga, moramo raditi na povećanju vanjskotrgovinske razmjene između ove dvije prijateljske zemlje i upravo su ovakvi događaji odlična prilika za umrežavanje ljudi. Danas su u fokusu metalski i drvni sektor, koji su izuzetno perspektivni i sa aspekta norveškog tržišta i naših potencijala, te se nadam da ćemo napraviti nove iskorake u poslovnom povezivanju i sklapanju nekih novih poslovnih odnosa, kazao je Egrlić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik