"Ist point" promenio vlasnika

Bez autora
Apr 03 2012

Investicioni fondovi "Rikonstrakšn kapital 2" (RC 2) i "Darbi" iz SAD postali su jedini vlasnici "Ist point holding grupe" sa Kipra. "Ist point" u Srbiji ima vlasništvo i većinsku kontrolu nad Valjaonicom bakra "Sevojno", novosadskom fabrikom "Kabel", "Klasom", "Beogradskom pekarskom industrijom" i "Žitomlinom". Udeo u vlasništvu u "Ist pointu" imao je biznismen Zoran Drakulić, koji je nekada bio i većinski vlasnik kompanije. Vlasničko učešće fonda RC2, koji je listiran na Londonskoj berzi, u "Ist pointu" je 63 odsto, a fonda "Darbi" 37 odsto. Prve investicije tih fondova u "Ist point" bile su u periodu 2008. i 2009. godine. Fond RC2 je prvo investirao u domaću kompaniju 2009. godine.

"Ist point" promenio vlasnikaDva američka investiciona fonda postala vlasnik "Ist point holding grupe". Vlasnik kompanije, većinski, pa manjinski, bio je biznismen Zoran Drakulić.

Investicioni fondovi "Rikonstrakšn kapital 2" (RC 2) i "Darbi" iz SAD postali su jedini vlasnici "Ist point holding grupe" sa Kipra, saopštila je ta grupa.

Kako se navodi, "Ist point" u Srbiji ima vlasništvo i većinsku kontrolu nad Valjaonicom bakra "Sevojno", novosadskom fabrikom "Kabel", "Klasom", "Beogradskom pekarskom industrijom" i "Žitomlinom".

Udeo u vlasništvu u "Ist pointu" imao je biznismen Zoran Drakulić, koji je nekada bio i većinski vlasnik kompanije.

Dodaje se da je vlasničko učešće fonda RC2, koji je listiran na Londonskoj berzi, u "Ist pointu" 63 odsto, a fonda "Darbi" 37 odsto. U saopštenju se naglašava da su prve investicije tih fondova u "Ist point" bile u periodu 2008. i 2009. godine.

Direktor i član Upravnog odbora Fonda RC2 Jon Floresku rekao je da je taj fond prvo investirao u domaću kompaniju 2009. godine.

"Uključili smo se u jačanje poslovanja i finansijske pozicije 'Ist pointa' kao grupe kombinacijom novih investicija i smanjenjem dugova koje smo delimično postigli i 2011. godine prodajom 'Agri Pointa' i Rečnog transporta Dunavom (DDSG)", rekao je Floresku.

Izvršni direktor u "Darbiju" Robert Grafam rekao je, kako se navodi u saopštenju, da je taj fond partnerstvo sa prethodnim vlasnicima holdinga započeo 2006. godine kroz rečni transport.

"Naš plan je da ostanemo u Srbiji i ojačavamo lidersku poziciju koje imaju naše kompanije", rekao je Grafam.

U saopštenju se podseća da su, uključujući početne investicije od 2006. do 2009. godine, RC2 i "Darbi" zajednički uložili preko 100 miliona evra u različite poslovne linije u okviru "Ist pointa", uključujući i reinvestiranje od prodaje "Agri biznisa" od 37 miliona evra.

Naglašava se i da su u protekle dve godine, kada su fondovi zajednički postali većinski vlasnici "Ist point holding grupe" značajni resursi investirani u smanjenje duga te grupe, sa više od 240 miliona evra na manje od 100 miliona evra.

"Uloženo je i preko pet miliona evra u nove proizvodne linije u novosadskoj fabrici "Kabel" čime smo postigli ogroman porast u izvozu prošle godine", navodi se u saopštenju.

Podseća se i da su do sada, RC2 i "Darbi" investirali oko četiri miliona evra u "Klas" i "Beogradsku pekarsku industriju" za potrebe renoviranja postojeće opreme kao i nabavku nove, dok je devet miliona evra uloženo u Valjaonicu bakra "Sevojno" u obnovu opreme, zaštitu životne sredine i otvaranje novih izvoznih tržišta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik