Iz Centralne banke BiH: ''Švicarska i Njemačka najveći investitori''.

Bez autora
Aug 29 2011

Najviše stranih direktnih investicija u BiH, odnosno 98 miliona maraka prošle godine imala je Švicarska, a slijede je Njemačka sa 54 miliona i Turska sa 37 miliona KM. Ovi podaci pokazuju da je po prilivu ulaganja u BiH prošle godine došlo do velike promjene kada su u pitanju zemlje investitori. Istovremeno kod nekih zemalja, koje su bile veliki ulagači u ranijim godinama, prošle godine zabilježeno je smanjenje investicija. Slovenija je lani investirala 41 milion KM manje, Rusija 25 miliona, a Austrija sedam miliona maraka manje u odnosu na godinu ranije. Priliv direktnih stranih ulaganja u BiH u 2010. godini je iznosio 339, 7 miliona KM, odnosno 1, 4 odsto BDP-a, što je na približno istom nivou kao i u 2009. Ovi iznosi pokazuju da je nastavljen priliv investicija, ali da se efekti recesije na strane direktne investicije još nisu anulirali, kao i da BiH nije bila u stanju da privuče investicije na nivou na kojem su bile prije recesije.

Iz Centralne banke BiH: ''Švicarska i Njemačka najveći investitori''.Najviše stranih direktnih investicija u BiH, odnosno 98 miliona maraka prošle godine imala je Švicarska, a slijede je Njemačka sa 54 miliona i Turska sa 37 miliona KM, podaci su Centralne banke BiH.

''Ovi podaci pokazuju da je po prilivu ulaganja u BiH prošle godine došlo do velike promjene kada su u pitanju zemlje investitori'', naveli su u petak u CB BiH.

U Centralnoj banci dodali su da je istovremeno kod nekih zemalja, koje su bile veliki ulagači u ranijim godinama, prošle godine zabilježeno smanjenje investicija.

''Slovenija je lani investirala 41 milion KM manje, Rusija 25 miliona, a Austrija sedam miliona maraka manje u odnosu na godinu ranije'', istakli su u CB BiH.

Priliv direktnih stranih ulaganja u BiH u 2010. godini je iznosio 339, 7 miliona KM, odnosno 1, 4 odsto BDP-a, što je, kako navode u CB BiH, na približno istom nivou kao i u 2009.

''Ovi iznosi pokazuju da je nastavljen priliv investicija, ali da se efekti recesije na strane direktne investicije još nisu anulirali, kao i da BiH nije bila u stanju da privuče investicije na nivou na kojem su bile prije recesije''.

Dodali su da se u strukturi stranih direktnih investicija u BiH u prošloj godini na vlasničku dobit odnosilo 363, 7 miliona KM, a na ostali kapital 245, 1 milion KM.

''Iznos zadržanih zarada bio je negativan, za 269, 2 miliona KM, što je uzrokovano konsolidovanim gubicima u kompanijama sa direktnim ulaganjima, a događa se već drugu godinu zaredom''.

Najveći dio investicija realizovan je u proizvodnim djelatnostima, a naročito u proizvodnji baznih metala, gdje je investirano 176 miliona KM.

''U oblastima koje su privlačile najviše ulaganja u prethodnim godinama promijenio se trend, pa je tako u oblasti trgovine na malo zabilježeno smanjenje od 32 miliona KM, a u finansijskom posredovanju 33 miliona KM''.

Direktna ulaganja

Ukupno stanje direktnih ulaganja na kraju prošle godine iznosilo je 9, 54 milijarde KM, a najveći iznos se i dalje odnosi na Austriju, odnosno 1, 88 milijardi KM i Srbiju, 1, 72 milijarde KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik