Izgradnja autoceste na koridoru Vc jedan je od vitalnih interesa za BiH

Bez autora
Mar 25 2012

Obećanje federalne Vlade o početku izgradnje oko 40 kilometara autoceste na koridoru Vc u ovoj godini moglo bi se vrlo lako ostvariti nakon što je prije dva dana utvrđen Prijedlog zakona o autocesti na koridoru Vc koji olakšava komplicirane procedure i umanjuje papirologiju. Ovaj zakon ključan je za značajnije investicije kod izgradnje i omogućuje da se bez administrativnih zapreka započne s izgradnjom svih planiranih dionica kroz Federaciju. Izgradnja autoceste na koridoru je jedan od vitalnih interesa za BiH i oba entiteta. Parcijalna rješenja na pojedinim dionicama na trasi autoceste pokazala su svu složenost realizacije projekta, te je bilo nužno predložiti potpuno novi zakon koji bi obuhvatio sva pitanja na jednom mjestu. Novina ovog zakonskog akta je ta da je omogućio ubrzanje procedura i svih aktivnosti nužnih za izgradnju. Ovim će se izmjenama dopustiti dobivanje parcijalnih dozvola, te se neće, kao ranije, morati čekati na početak radova na nekoj trasi sve dok cijela projektna dokumentacija ne bude gotova.

Izgradnja autoceste na koridoru Vc jedan je od vitalnih interesa za BiHObećanje federalne Vlade o početku izgradnje oko 40 kilometara autoceste na koridoru Vc u ovoj godini moglo bi se vrlo lako ostvariti nakon što je prije dva dana utvrđen Prijedlog zakona o autocesti na koridoru Vc koji olakšava komplicirane procedure i umanjuje papirologiju.

Ovaj zakon ključan je za značajnije investicije kod izgradnje i omogućuje da se bez administrativnih zapreka započne s izgradnjom svih planiranih dionica kroz Federaciju. Federalni premijer Nermin Nikšić kazao je kako je izgradnja autoceste na koridoru  jedan od vitalnih interesa za BiH i oba entiteta.

- Parcijalna rješenja na pojedinim dionicama na trasi autoceste pokazala su svu složenost realizacije projekta, te je bilo nužno predložiti potpuno novi zakon koji bi obuhvatio sva pitanja na jednom mjestu, rekao je Nikšić.

Njegovo mišljenje dijeli i direktor poduzeća Autoceste FBiH Ensad Karić koji pojašnjava kako je novina ovog zakonskog akta ta da je omogućio ubrzanje procedura i svih aktivnosti nužnih za izgradnju. Ovim će se izmjenama dopustiti dobivanje parcijalnih dozvola, te se neće, kao ranije, morati čekati na početak radova na nekoj trasi sve dok cijela projektna dokumentacija ne bude gotova.

- To  će građevinskoj operativi omogućiti da radimo po ubrzanoj proceduri. Predloženim rješenjima su precizirana nedovoljno regulirana područja, pojednostavljene standardne procedure, izmijenjen redoslijed aktivnosti i korigirane nadležnosti i rokovi dani u općim zakonima, a sve u cilju intenziviranja radova na autocesti koridora Vc, kazao je Karić.

Predloženim rješenjima također su precizirana nedovoljno regulirana područja, pojednostavljene standardne procedure, izmijenjen redoslijed aktivnosti i korigirane nadležnosti i rokovi dani u opštim zakonima, a sve u cilju intenziviranja radova na autocesti koridora Vc. On također ima prednost u primjeni nad ostalim zakonima, ako je u sukobu s njima, piše Dnevni list.

Da se radovi intenziviraju, pokazuje i podatak da je Vlada na zadnjoj sjednici dala saglasnost resornom ministarstvu za izdavanje urbanističke i građevinske dozvole Autocestama FBiH u svrhu izgradnje dijela autoceste na koridoru Vc, dionica: Svilaj - Vukosavlje.

Na sve navedeno valja dodati i to da će radovi ovisiti o količini novca koji Federacija bude imala na raspolaganju, te da je za izgradnju svega planiranog do 2014. potrebno oko 500 milijuna maraka. U izgradnji će se na nivou cijele države uključiti i razne strane organizacije poput Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicijske banke koje preko kredita finansiraju izgradnju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik