Kasarna SOCAR-u za 258 miliona

Bez autora
Jul 04 2012

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte, kojim je predsjedavao predsjednik Vlade i predsjednik Savjeta Igor Lukšić, razmotrio je i prihvatio Izvještaj Tenderske komisije za turizam o rezultatima pregovora sa predstavnicima kompanije State Oil Company of Azerbaijan Republic (SOCAR) u cilju zaključenja Ugovora o dugoročnom zakupu lokaliteta kasarne „Orijenski bataljon" Kumbor. Prihvaćen je i Nacrt Ugovora kao i Odluka o davanju u dugoročni zakup. Ugovor o dugoročnom zakupu lokaliteta kasarne „Orjenski bataljon" – Kumbor će biti zaključen na period od 90 godina sa Državnom naftnom kompanijom Azerbejdžana - SOCAR, kao zakupacem, za zakupninu koja se sastoji od fiksne zakupnine u iznosu od 1 euro po m2 lokaliteta i varijabilne zakupnine u iznosu od 5% dobiti koju zakupac ostvari iz poslovanja na lokalitetu. Zakupac ima pravo da osnuje lokalnu kompaniju u Crnoj Gori na koju će prenijeti sva prava i obaveze iz ugovora o zakupu, uz obavezu da u potpunosti garantuje za sve obaveze takve lokalne kompanije.

Kasarna SOCAR-u za 258 milionaSavjet za privatizaciju i kapitalne projekte, kojim je predsjedavao predsjednik Vlade i predsjednik Savjeta Igor Lukšić, razmotrio je i prihvatio Izvještaj Tenderske komisije za turizam o rezultatima pregovora sa predstavnicima kompanije State Oil Company of Azerbaijan Republic (SOCAR) u cilju zaključenja Ugovora o dugoročnom zakupu lokaliteta kasarne „Orijenski bataljon" Kumbor. Prihvaćen je i Nacrt Ugovora kao i Odluka o davanju u dugoročni zakup.

Nacrtom ugovora je definisano sljedeće:

Ugovor o dugoročnom zakupu lokaliteta kasarne „Orjenski bataljon" – Kumbor će biti zaključen na period od 90 godina sa Državnom naftnom kompanijom Azerbejdžana - SOCAR, kao zakupacem, za zakupninu koja se sastoji od fiksne zakupnine u iznosu od 1 euro po m2 lokaliteta i varijabilne zakupnine u iznosu od 5% dobiti koju zakupac ostvari iz poslovanja na lokalitetu. Zakupac ima pravo da osnuje lokalnu kompaniju u Crnoj Gori na koju će prenijeti sva prava i obaveze iz ugovora o zakupu, uz obavezu da u potpunosti garantuje za sve obaveze takve lokalne kompanije.

Zakupac se obavezuje da u razvoj rizorta investira najmanje 52.000.000 eura tokom prve četiri godine zakupa, odnosno ukupno 258.000.000 EUR tokom prvih osam godina perioda zakupa.

Fiksna zakupnina će biti plaćena unaprijed za prvih 45 godina zakupa. Zakupac će takođe obezbijediti činidbenu garanciju u iznosu od 3.600.000 EUR za realizaciju ugovorene investicije, s tim da zakupodavac u slučaju raskida ugovora o zakupu ima pravo da zadrži iznos unaprijed plaćene zakupnine.

Nakon realizacije prvog dijela investicije od 52.000.000 eura, zakupac može ustupiti ugovor trećem licu koje je u stanju da ispunjava sve finansijske obaveze iz ugovora o zakupu. Pod istim uslovima SOCAR može biti oslobođen od garancije za obaveze lokalne kompanije kao zakupca.

Konačni investicioni plan za razvoj rizorta će biti donijet nakon usvajanja državne studije lokacije, što sve predstavlja uslove za zatvaranje ugovora.

Savjet je razmotrio i prihvatio Aneks br. 3 Ugovora o kupoprodaji kompleksa Hotela ''Grand Lido" i „Apartmani Lido'', koji je zaključen dana 15. 11. 2006. godine u Ulcinju sa HTP „Ulcinjska rivijera" AD Ulcinj, a koji je naknadno izmijenjen i dopunjen aneksom br. 1 od 14. 9. 2007. godine i aneksom br. 2 od 22. 10. 2007. godine.

Istovremeno, Savjet je predložio Opštini Ulcinj da omogući Kupcu plaćanje naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta po uslovima koji nijesu nepovoljniji za investitora od onih koji su, shodno opštinskoj odluci, bili na snazi u trenutku zaključenja ugovora, odnosno u iznosu koji ne prevazilazi visinu od 61,35 eura po kvadratnom metru i zadužio Ministarstvo održivog razvoja i turizma da jednom godišnje pismeno obavještava Kupca o statusu realizacije obaveza koje su uslov za realizaciju investicije, a koje se odnose na aktivnosti trajnog uklanjanja uzroka i posledica zagađenja kanala Port Milena i aktivnosti na izgradnji komunalne infrastrukture u skladu sa Državnom studijom lokacije ''Turistički kompleks na Velikoj plaži''.

Savjet je, prihvatio Inicijativu Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja za izmjenu Odluke o Planu privatizacije za 2012. godine, kojom je definisano da se u okviru društava za koja će se objaviti tenderi uvrsti Novi duvanski kombinat AD Podgorica.

Na Skupštini akcionara Novog duvanskog kombinata (akcionari: Vlada Crne Gore - vlasnik 5.082.543 akcija - 74,56% i Glavni grad Podgorica – vlasnik 1.733.702 akcija – 25,44%), koja je održana 18. juna 2012. godine donesena je Odluka o objavljivanju javnog poziva za prikupljanje ponuda za izvođača radova za izgradnju fabrike Novog duvanskog kombinata AD Podgorica po sistemu „ključ u ruke". Prilikom izbora najpovoljnijeg ponuđača prednost će imati izvođači koji će, kao način plaćanja ponude, predvidjeti mogućnost naplate akcijama Novog duvanskog kombinata (optimalna varijanta).

Druga varijanta podrazumijeva da obaveza prema izvođaču radova na izgradnji nove fabrike bude izmirena na sljedeći način: djelimično u novcu, nakon dobijanja sredstava od treće rate od strane kupca Duvanskog kombinata AD u stečaju, a ostatak akcijama Novog duvanskog kombinata.

Treća varijanta podrazumijeva isplatu izabranog izvođača radova novčano u cjelosti, što znači da Novi duvanski kombinat nedostajuća sredstva mora obezbijediti dodatnim ulaganjem od strane akcionara ili kreditom od banke (nepovoljna varijanta).

Savjet je dao saglasnost na Izmjenu odluke Odbora direktora društva „Castello Montenegro" AD Pljevlja broj: 55/11 od 5.5.2011. godine, kojom je definisana prodaju dijela imovine ovog društva i to poslovnog prostora u Zenici površine 64 m2 i poslovnog prostora u Pljevljima površine 93 m2.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik