Koncesija za autoput još na arbitraži

Bez autora
Jan 17 2012

Prvo ročište pred arbitražom u Parizu za raskinutu koncesiju za izgradnju auto-puta Horgoš - Požega biće održano od 7. do 9. marta ove godine.Austrijske kompanije „Alpina“ i „Por“, uprkos mnogobrojnim velikim projektima na kojima su angažovane u našoj zemlji, nisu odustale od zahteva da im Srbija na ime izgubljene dobiti i ulaganja u koncesiju Horgoš - Požega isplati nadoknadu u iznosu od 71 milion evra. Očekuje se da će spor biti okončan za najviše godinu dana.

Koncesija za autoput još na arbitražiPrvo ročište pred arbitražom u Parizu za raskinutu koncesiju za izgradnju auto-puta Horgoš - Požega biće održano od 7. do 9. marta ove godine, saznaju „Novosti“.

Austrijske kompanije „Alpina“ i „Por“, uprkos mnogobrojnim velikim projektima na kojima su angažovane u našoj zemlji, nisu odustale od zahteva da im Srbija na ime izgubljene dobiti i ulaganja u koncesiju Horgoš - Požega isplati nadoknadu u iznosu od 71 milion evra. Očekuje se da će spor biti okončan za najviše godinu dana.

Iako je „Alpina“, kao jedan od koncesionara, u februaru 2010. godine najavila da će spor u Parizu zamrznuti na godinu dana jer joj je dodeljen posao na izgradnji obilaznice oko Dimitrovgrada, to se nije desilo, potvrđeno je, za „Novosti“, i u „Poru“ i u Republičkom javnom pravobranilaštvu. Naime, od pokretanja arbitraže u maju 2009. godine postupak se vodi bez prekida i do sada su suprotstavljene strane razmenile podneske. Vlada Srbije je formirala pravni tim koji će učiniti sve da zaštiti interese Srbije. To što je Srbija sudskom odlukom uspela od koncesionara da naplati bankarsku garanciju od 10 miliona evra, u „Poru“ ne vide kao adut naše zemlje da dobije spor i na arbitraži.

- Prema međunarodnim pravilima, u slučajevima arbitraže važi princip tajnosti i detalji se ne iznose u javnost dok traje postupak, tako da ne možemo da otkrivimo kako će naš pravni tim zastupati Srbiju u ovom sporu - kaže, za „Novosti“, Savka Mangović, zamenik javnog pravobranioca. - Spor nijednog trenutka nije bio zamrznut.

Valter Rekercugl, direktor „Pora“ za jugoistočnu Evropu, tvrdi da se po pitanju raskinutog koncesionog ugovora i zahteva ove kompanije kao jednog od koncesionara ništa nije u međuvremenu promenilo.

- Postupak je u toku, a to da je naš partner „Alpina“ zamrzla postupak samo su glasine - ističe Rekercugl za „Novosti“.

- Srbija je od nas naplatila bankarsku garanciju za projekat auto-puta Horgoš - Požega, ali to je druga tema u odnosu na samu arbitražu, tako da u tome ne vidimo prednost Srbije. Zbog tužbe koju smo podneli Međunarodnoj trgovinskoj komori u Parizu nismo imali problema u Srbiji niti ih očekujemo, jer se rezultati našeg rada vide na projektima na kojima smo angažovani, poput Mosta na Adi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik