Kosor otvorila cestu D 404

Bez autora
May 30 2011

Državnu cestu D 404, dugačku tri i pol kilometara, koja je povezala središte Rijeke i riječku luku s istočnim dijelom riječke obilaznice, svečano je danas otvorila premijerka Jadranka Kosor. U izgradnju te složene ceste uloženo je puno napora i više od 640 milijuna kuna te je ona važna za gospodarstvo i sigurnost građana. Na području Primorsko-goranske županije u posljednje dvije godine izgrađen je 151 kilometar autocesta te je u sanaciju, održavanje i izgradnju tih prometnica uloženo više od 816 milijuna kuna. Za održavanje, sanacije i ulaganja u 526 kilometara državnih cesta utrošeno je više od 619 milijuna kuna, a za županijske i lokalne ceste izdvojeno je više od 185 milijuna kuna. Ukupno je u razne projekte u županiji, osobito u Rijeci, u prošle dvije godine uloženo više od 4,5 milijarda kuna.

Kosor otvorila cestu D 404Državnu cestu D 404, dugačku tri i pol kilometara, koja je povezala središte Rijeke i riječku luku s istočnim dijelom riječke obilaznice, svečano je danas otvorila premijerka Jadranka Kosor.

Kosor je kazala da je u izgradnju te složene ceste uloženo puno napora i više od 640 milijuna kuna te da je ona važna za gospodarstvo i sigurnost građana. Još jedno obećanje smo izvršili, rekla je Kosor navodeći da je na području Primorsko-goranske županije u posljednje dvije godine izgrađen 151 kilometar autocesta te da je u sanaciju, održavanje i izgradnju tih prometnica uloženo više od 816 milijuna kuna. Za održavanje, sanacije i ulaganja u 526 kilometara državnih cesta utrošeno je više od 619 milijuna kuna, a za županijske i lokalne ceste izdvojeno je više od 185 milijuna kuna.

Ukupno je u razne projekte u županiji, osobito u Rijeci, u prošle dvije godine uloženo više od 4,5 milijarda kuna, istaknula je premijerka. Ocijenila je da "samo ako se ne obaziremo tko je gdje na vlasti i ako se skupi sva snaga, pamet, entuzijazam i ljubav prema domovini, možemo okretati stranice napretka Hrvatske" te je dodala da ćemo uskoro izgraditi i cestu za EU, u godini 20. obljetnice neovisnosti. "Mislim da bi bilo potpuno pogrešno stalno se vraćati u prošlost pa tražiti krivce za, primjerice ovu dionicu koja nije završena prije", kazala je premijerka osvrnuvši se na činjenicu da se ta cesta gradila čak osam godina. "Bitno je to da je objekt, važan za gospodarstvo i Rijeku, gotov", rekla je.

Član Uprave Hrvatskih cesta (HC) Josip Škorić kazao je da 60 posto nove ceste D 404, dugačke 3490 metara, čine objekti – most, pet vijadukata i dva tunela, te da je izgradnja bila vrlo zahtjevna, na složenom terenu. Najduži je tunel Pećine koji je dugačak 1341 metar i savladava visinsku razliku od 35 metara.

Škorić je kazao da su HC izgradile južni krak riječke obilaznice od Orehovice do Matulja, kao i cestu od Orehovice do Sv. Kuzma, a da se intenzivno radi na izgradnji ceste od Sv. Kuzma do Križišća te naglasio da je cesta D 403, koja će povezati središte Rijeke i luku s istočnim dijelom obilaznice, u visokoj fazi projektiranja.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel kazao je da mu je drago što je cesta otvorena, ali da mu više prevladava ogorčenje i pitanje zašto su radovi trajali od 2003. godine. Dodao je da još nije realiziran spoj te ceste s kontejnerskim terminalom i da će građani još barem godinu trpjeti gužve i kamione u središtu grada.

Župan Zlatko Komadina rekao je da je izgradnja D 404 dokaz da se svi kapitalni projekti na kraju ipak završe te da tu cestu smatra ishodištem prema Dalmaciji, koja bi se u sljedeće dvije godine, preko Žute Lokve, trebala povezati s Rijekom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik