Najava novih nemačkih ulaganja u Srbiju

Nemačka preduzeća imaju velike planove ulaganja u inostranstvu, koja bi u Srbiji mogla da dostignu više stotina miliona evra. Ogroman broj nemačkih preduzeća teži da se proširi na tržišta van Nemačke, zbog čega su im potrebni partneri za saradnju i preporučuje se preduzećima iz Srbije i regiona jugoistočne Evrope da budu spremna za moguću saradnju i da se prilagode takvim inicijativama nemačkih privrednika. Srbija ima posebno povoljnu geografsku poziciju koju treba da iskoristi kada je reč o tim investicijama. Očekuje se da ove godine bude dostignut rekord u ulaganju nemačkih srednjih preduzeća u Srbiji, ali će to zavisiti od više ekonomskih faktora. Posebno bi bila značajna priprema preduzeća iz Srbije i regiona za moguću saradnju sa nemačkim preduzetnicima u oblasti infrastrukture, elektrotehnike, ekologije i "zelenih tehnologija".

Najava novih nemačkih ulaganja u SrbijuNemačka preduzeća imaju velike planove ulaganja u inostranstvu, koja bi u Srbiji mogla da dostignu više stotina miliona evra, izjavio je danas u intervjuu Tanjugu zamenik generalnog direktora Nemačke industrijske i trgovinske komore (DIHK) Folker Trajer, povodom 10 godina poslovanja Delegacije nemačke privrede u Srbiji.

Ogroman broj nemačkih preduzeća teži da se proširi na tržišta van Nemačke, zbog čega su im potrebni partneri za saradnju, rekao je on i preporučio preduzećima iz Srbije i regiona jugoistočne Evrope da budu spremna za moguću saradnju i da se prilagode takvim inicijativama nemačkih privrednika.

Srbija ima posebno povoljnu geografsku poziciju koju treba da iskoristi kada je reč o tim investicijama, naglasio je Trajer i najavio da se očekuje da ove godine bude dostignut rekord u ulaganju nemačkih srednjih preduzeća u Srbiji, ali će to zavisiti od više ekonomskih faktora.

Posebno bi, kako je istakao, bila značajna priprema preduzeća iz Srbije i regiona za moguću saradnju sa nemačkim preduzetnicima u oblasti infrastrukture, elektrotehnike, ekologije i "zelenih tehnologija".

S druge strane, i u Nemačkoj su porasle investicije i potrošnja i zato nemačko tržište može da bude interesantno za plasman robe iz Srbije i drugih zemalja, napomenuo je Trajer, koji je i rukovodilac Nemačke spoljnotrgovinske industrijske komore.

On je srpskim kompanijama koje žele da nastupe na konkurentnom nemačkom tržištu posebno preporučio učešće na sajmovima u toj zemlji i korišćenje pomoći nemačkih privrednih institucija koje su zastupljene u Srbiji i u svetu, kao što je Delegacija nemačke privrede u Srbiji, kako bi pronašle pravog partnera.

Nemačka trenutno ima kapital u inostranstvu vredan 900 milijadi evra, koji je osnova nemačkih investicija, a preduzeća koja angažuju taj kapital zapošljavaju šest miliona radnika, rekao je on i podsetio da je ta evropska zemlja lider u mašinogradnji, hemijskoj, elektrotehničkoj i automobilskoj industriji, dok je i prehrambena industrija takođe u snažnoj ekspanziji.

Kada je reč o Delegaciji nemačke privrede u Srbiji, koja obeležava 10 godina rada u Srbiji, Trajer je rekao da je ta institucija ušla u veoma dobru razvojnu fazu i najavio mogućnost osnivanja nemačko-srpske  privredne komore u našoj zemlji.

Osnivanje te komore je srednjoročan plan, čija realizacija će zavisiti od razvoja saradnje privrednika dvaju zemalja, rekao je on i dodao da su proširene usluge koje pruža postojeća Delegacija nemačkim preduzećima koja žele da ulažu ne samo u Srbiji , nego i u regionu, kako bi ta tržišta postala još bliža za nemačku privredu.

Govoreći o ekonomskoj krizi, on je ukazao da se svetska ekonomija oporavlja, a da je Nemačka ponovo postala vodeća privredna lokomotiva, jer će ove godine dostići privredni rast od 3,5 odsto. Za evrozonu, međutim, još postoje određeni rizici, jer se ekonomski problemi iz SAD-a i drugih zemalja sveta odražavaju na evropsko tržište.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik