Najavljeno formiranje još jedne slobodne zone

Bez autora
Jul 22 2012

Ukupan promet u slobodnim zonama na teritoriji Srbije u 2011. je izneo 1,3 milijarde evra, dok je iz njih zabeležen izvoz u visini od 560 miliona evra. U Srbiji ima ukupno jedanaest slobodnih zona u kojima radi oko 10.000 ljudi, a najavljeno je formiranje još jedne, pored zone u Kruševcu čije se formiranje privodi kraju, a time će biti zatvoren taj ciklus. Osnivači preduzeća za upravljanje slobodnom zonom u Kruševcu su Grad i preduzeća Trajal korporacija i hemijska industrija (HI) “Župa”. Vlada Srbije je 30. maja donela rešenja o davanju saglasnosti za određivanja područja slobodne zone Kruševac. Prema tom rešenju, zona će zauzimati površinu od 68 hektara i nalaziće se na lokacijama Trajal korporacije u Parunovcu i HI Župa u Dedini.

Najavljeno formiranje još jedne slobodne zoneUkupan promet u slobodnim zonama na teritoriji Srbije u 2011. je izneo 1,3 milijarde evra, dok je iz njih zabeležen izvoz u visini od 560 miliona evra, podaci su uprave za slobodne zone Ministarstva finansija.

U Srbiji ima ukupno jedanaest slobodnih zona u kojima radi oko 10.000 ljudi, rekao je danas u Kruševcu Vidak Tomić savetnik u upravi za slobodne zone i najavio formiranje još jedne, pored zone u Kruševcu čije se formiranje privodi kraju, a time će biti zatvoren taj ciklus, prenosi Tanjug.

Osnivači preduzeća za upravljanje slobodnom zonom u Kruševcu su Grad i preduzeća Trajal korporacija i hemijska industrija (HI) “Župa”.

Vlada Srbije je 30. maja donela rešenja o davanju saglasnosti za određivanja područja slobodne zone Kruševac. Prema tom rešenju, zona će zauzimati površinu od 68 hektara i nalaziće se na lokacijama Trajal korporacije u Parunovcu i HI Župa u Dedini.

U toku je priprema tehničkih uslova za prijem tih lokacija, rekao je Tomić i izrazio očekivanje da će slobodna zona u Kruševcu, pošto Komisija uprave za slobodne zone proveri ispunjenost uslova, početi sa radom početkom avgusta.

U zonama se ne primenjuju mere carinske i fiskalne politike, a nedavno je doneta odluka da se na osnovu strategije razvoja slobodnih zona, na energente koji se troše u njima (gas, ugalj, zamut), ne plaća porez na dodatu vrednost (PDV), dok su preduzeća koja tu posluju takođe oslobođena i poreza na dobit koji sada iznosi oko deset procenata.

Koncept slobodnih zona u Srbiji je definisan kao proizvodno-izvozni i mi se trudimo da u njima imamo veliki broj proizvođača. Danas u tim zonama radi pet najvećih izvoznika među kojima su FIAT, Mišlen, valjaonice bakra i aluminijuma, kao i Simens i to dokazuje da postoji trend rasta o značaju slobodnih zona u Srbiji, istakao je Tomić.

Formiranjem zone u Kruševcu biće iskorišćeni grinfild kapaciteti Trajala i hemijske industrije Župa, dok će se druga faza razvoja odnositi na pronalaženju novih investicionih prtojekata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik