NIS uložio preko 100 miliona evra u zaštitu životne sredine

Bez autora
Mar 17 2011

Kako je saopštio ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja u Vladi Republike Srbije Oliver Dulić, Naftna industrija Srbije (NIS) do sada je uložila preko 100 miliona evra u projekte zaštite životne sredine u okviru modernizacije postrojenja. U saopštenju se navodi da je postignut dogovor o tome da dalja ulaganja budu finansirana iz sredstava “Gaspromnjefta” sa približno 60 miliona evra, dok će ostatak izdvojiti NIS. Kompanija NIS do sada je ispunila sve preuzete obaveze iz oblasti ekologije. Takođe, NIS je uradio studiju u okviru koje je analiziran uticaj postrojenja na zagađenje vode, vazduha i tla, a očekuje se da će se rezultati i ciljevi te studije pozitivno odraziti na životnu sredinu u Srbiji.

NIS uložio preko 100 miliona evra u projekte zaštite životne sredineKako je saopštio ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja u Vladi Republike Srbije Oliver Dulić, Naftna industrija Srbije (NIS) do sada je uložila preko 100 miliona evra u projekte zaštite životne sredine u okviru modernizacije postrojenja.

U saopštenju se navodi da je postignut dogovor o tome da dalja ulaganja budu finansirana iz sredstava “Gaspromnjefta” sa približno 60 miliona evra, dok će ostatak izdvojiti NIS.

Kompanija NIS do sada je ispunila sve preuzete obaveze iz oblasti ekologije. Takođe, NIS je uradio studiju u okviru koje je analiziran uticaj postrojenja na zagađenje vode, vazduha i tla, a očekuje se da će se rezultati i ciljevi te studije pozitivno odraziti na životnu sredinu u Srbiji.

Ova kompanija će do 2014. godine uložiti 90 miliona evra u projekte zaštite životne sredine, što će finansirati “Gaspromnjeft” i NIS. NIS je u poslednje dve godine u ekološke projekte investirao 30 miliona evra, dok će 2011. godina biti najznačajnija kada je u pitanju ulaganje u oblast zaštite životne sredine.  Ove godine planira se ulaganje oko 40 miliona evra u ekološke projekte, većinom u rafineriju u Pančevu, a postoji i nekoliko projekata u Zrenjaninu i Kikindi, koji se odnose na čišćenje zemljišta.

U NIS-u se već realizuju ekološki projekti u Rafinerijama Pančevo i Novi Sad. Projekti se odnose na rekonstrukciju i modernizaciju pristaništa, rekonstrukciju autopunilišta i punilišta tečnog naftnog gasa, kao i na sanaciju i rekonstrukciju zauljene kanalizacije. Takođe, NIS sprovodi i ekološke projekte u oblasti upravljanja otpadom i zemljištem, kao što su izgradnja postrojenja za obradu naftnog mulja i zemlje i sanacija istorijskog zagađenja zemljišta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik