Nizak nivo transparentnost javnih nabavki

Bez autora
Oct 10 2012

Javne nabavke u Srbiji odlikuje veoma nizak nivo transparentnosti, te se 68 posto ugovora sklopi po hitnom postupku i samo sa određenim ponuđačem u pregovaračkom procesu. Ipak, postoje i pozitivni primeri koji bi trebalo da posluže kao uzor ostalima na koji način bi trebalo sprovoditi javne nabavke. Najbolje rezultate u pogledu transparentnosti i konkurencije procesa javnih nabavki u kategoriji državnih javnih preduzeća ostvarilo je preduzeće “Nacionalni park Tara” iz Bajine Bašte sa 5,6 ponuda po postupku i bez sklopljenih ugovora sa samo jednom ponudom. Među zdravstvenim ustanovama najveću transparetnost i konkurenciju ostvario je “Dom za smeštaj odraslih lica Kulina” sa pet ponuda po ugovoru i bez pregovaračkih postupaka, dok je u kategoriji javno komunalnih preduzeća najuspešnije bila “Direkcija za izgradnju opštine Paraćin” sa 4,2 ponude po postupku.

Nizak nivo transparentnost javnih nabavkiJavne nabavke u Srbiji odlikuje veoma nizak nivo transparentnosti, ocenila je danas pomoćnica direktora Uprave za javne nabavke Danijela Bokan na konferenciji koja je bila posvećena najtransparentnijim naručiocima u procesu javnih nabavki u prvoj polovini 2012. godine.

Bokan je navela da se 68 posto ugovora sklopi po hitnom postupku i samo sa određenim ponuđačem u pregovaračkom procesu. Ipak, postoje i pozitivni primeri koji bi trebalo da posluže kao uzor ostalima na koji način bi trebalo sprovoditi javne nabavke.

Prema analizi Uprave za javne nabavke, najbolje rezultate u pogledu transparentnosti i konkurencije procesa javnih nabavki u kategoriji državnih javnih preduzeća ostvarilo je preduzeće “Nacionalni park Tara” iz Bajine Bašte sa 5,6 ponuda po postupku i bez sklopljenih ugovora sa samo jednom ponudom. Među zdravstvenim ustanovama najveću transparetnost i konkurenciju ostvario je “Dom za smeštaj odraslih lica Kulina” sa pet ponuda po ugovoru i bez pregovaračkih postupaka, dok je u kategoriji javno komunalnih preduzeća najuspešnije bila “Direkcija za izgradnju opštine Paraćin” sa 4,2 ponude po postupku.

Od organa gradske i opštinske uprave najuspešniji je bio Crveni krst Novog Sada - gradska organizacija, sa 10 ponuda po ugovoru i bez sklopljenih ugovora sa samo jednim ponuđačem. U kategoriji organa državne uprave najbolje rezultate pokazala je Kancelarija za evropske integracije sa 6,7 ponuda po ugovoru.

Bokan je ukazala i da se velikom broju slučajeva ugovori već godinama sklapaju uvek sa istim ponuđačem, što su primeri koje će ova uprava ubuduće morati detaljnije da ispita.

Ona je najavila da će Uprava do kraja godine svojim strankama omogućiti dobijanje saveta putem elektronske pošte, a takođe će moći da koriste i dodatne telefonske linije za konsultacije.

Prema njenim rečima, ovakve usluge se uvode, jer se očekuje da će novi Zakon o javnim nabavkama uneti veliki broj izmena u tom postupku, pa će biti veliko i interesovanje da se zainteresovani pravovremeno o tim izmenama informišu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik