Nova uredba o podsticajima za direktne investicije

Bez autora
Mar 26 2012

Vlada Srbije usvojila je novu uredbu o privlačenju direktnih investicija kojom je najmanji iznos podsticaja udvostručen na 4.000 evra po novootvorenom radnom mestu. Maksimalni iznos podsticaja zadržan je na 10.000 evra po radnom mestu, ali je novom uredbom ukinut sistem duplih iznosa podsticaja za devastirana područja i područja od posebnog interesa. Sada postoje četiri grupe razvijenosti opština koje proizilaze iz zvanicne Vladine klasifikacije razvijenosti, a one uslovljavaju samo minimalni iznos investicije koja se može podržati Uredbom. Za dobijanje podsticaja za direktne investicije u, na primer, najnerazvijenijoj, četvrtoj grupi, potrebno je minimalno ulaganja od 500.000 evra. Novom uredbom uveden je i sistem bodovanja različitih kriterijuma na osnovu kojih se određuje iznos podsticaja po otvorenom radnom mestu u Uredbi.

Nova uredba o podsticajima za direktne investicijeVlada Srbije usvojila je novu uredbu o privlačenju direktnih investicija kojom je najmanji iznos podsticaja udvostručen na 4.000 evra po novootvorenom radnom mestu, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu ekonomije Srbije.

Kako su istakli u Ministarstvu, maksimalni iznos podsticaja zadržan je na 10.000 evra po radnom mestu, ali je novom uredbom ukinut sistem duplih iznosa podsticaja za devastirana područja i područja od posebnog interesa.

Sada postoje četiri grupe razvijenosti opština koje proizilaze iz zvanicne Vladine klasifikacije razvijenosti, a one uslovljavaju samo minimalni iznos investicije koja se može podržati Uredbom, kazali su u Ministarstvu ekonomije.

Za dobijanje podsticaja za direktne investicije u, na primer, najnerazvijenijoj, četvrtoj grupi, potrebno je minimalno ulaganja od 500.000 evra, precizirali su u Ministarstvu.

Novom uredbom uveden je i sistem bodovanja različitih kriterijuma na osnovu kojih se određuje iznos podsticaja po otvorenom radnom mestu u Uredbi, navodi se u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja.

U Agencija za investicije i promociju izvoza Srbije (SIEPA) kazali su da je od 2006. godine, kada je započela dodela podsticaja za investitore, finansirano 226 projekata, kojima je otvoreno 40.088 radnim mesta.

U projekte je investirano 1,3 milijarde evra, a ukupan iznos odobrenih podsticajnih sredstava koji je država odobrila investitorima je 224 miliona evra. Kako su istakli u SIEPA, podsticaje su dobila 122 domaća i 104 strana investitora.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik