Novi iskorak u razvoju Vršca

Bez autora
May 30 2011

U Vršcu je sve spremno za dvadeset projekata, od kojih su četiri od kapitalnog značaja, i po vrednosti, ali i po društvenom značaju, jer podižu standard gradu koji je, zahvaljujući stalnim ulaganjima – sve poželjniji za život i turizam. Reč je o drugoj fazi radova na srednjovekovnom utvrđenju, koje je na Vršačkom bregu podigao despot Đurađ Smederevac, potom, kompletnom uređenju Gradskog jezera, olimpijskih dimenzija, uređenju Gradskog parka, starog dva veka, i Gradskog stadiona, sagrađenog pre više od šest decenija. Za ostvarenje glavna četiri projekta, kod pokrajinskog Fonda za razvoj aplicirano je za 150 miliona dinara (po 40 miliona za jezero i park, 30 za kulu i 40 miliona dinara za stadion). Opština će učestvovati u svakom projektu sa 25 odsto novca. Vrednost svih ovogodišnjih projekata je oko 700 miliona dinara. Uporedo će se realizovati i projekti koji se finansiraju iz mesnog samodoprinosa, zatim, pokrajinske i republičke kase, kao i one koje će finansijski podržati IPA fondovi.

Novi iskorak u razvoju VršcaU Vršcu je sve spremno za dvadeset projekata, od kojih su četiri od kapitalnog značaja, i po vrednosti, ali i po društvenom značaju, jer podižu standard gradu koji je, zahvaljujući stalnim ulaganjima – sve poželjniji za život i turizam.

Reč je o drugoj fazi radova na srednjovekovnom utvrđenju, koje je na Vršačkom bregu podigao despot Đurađ Smederevac, potom, kompletnom uređenju Gradskog jezera, olimpijskih dimenzija, uređenju Gradskog parka, starog dva veka, i Gradskog stadiona, sagrađenog pre više od šest decenija.

– Za ostvarenje glavna četiri projekta, kod pokrajinskog Fonda za razvoj aplicirali smo za 150 miliona dinara (po 40 miliona za jezero i park, 30 za kulu i 40 miliona dinara za stadion). Opština će učestvovati u svakom projektu sa 25 odsto novca. Vrednost svih ovogodišnjih projekata je oko 700 miliona dinara. Uporedo ćemo realizovati i projekte koji se finansiraju iz mesnog samodoprinosa, zatim, pokrajinske i republičke kase, kao i one koje će finansijski podržati IPA fondovi. Ukupna ulaganja premašiće milijardu dinara, i približiti se godišnjem budžetu opštine, od milijardu i 200 miliona dinara – kaže Dragiša Vučinić, pomoćnik predsednika opštine, naglašavajući da je projektna dokumentacija pripremana pre građevinske sezone.

Gradski park, na površini od šest hektara, jedan je od naših najstarijih parkova, sa osamdesetak vrsta rastinja, među kojima su i sasvim retke vrste. Međutim, ovaj prostor je godinama zapuštan, pa je rizično nalaziti se u njemu dok traje oluja. Zato će se obnavljanje gradske gradine odvijati više godina, pod budnim okom stručnjaka. Ove godine planirano je obnavljanje glavne staze, kao i uređenje fontane, iz 1893. godine. Na njoj će biti zamenjena originalna skulpturalna kompozicija, koju čine tri bronzane nimfe i centralna statua vodonoše, okružene stilizovanim figurama žaba, novoizlivenim – replikama. Originalne skulpture čuvale bi se u Gradskom muzeju. Nastojaće se da se očuva i vredno drveće.

U toku je druga faza rekonstrukcije utvrđenja Đurđa Smederevca, izgrađenog 1439. godine, na nadmorskoj visini od 399 metara. U prvoj fazi, rekonstruisana je Donžon kula, koja je zajedno sa jednom manjom novoizgrađenom kamenom građevinom, dobila krov od specijalne šindre. O opravdanosti postavljanja i izgledu „kape”, među stručnjacima vladaju oprečna mišljenja.

Radovi se ove godine nastavljaju, podizanjem davno porušenih zidina. U obnavljanje ovog spomenika kulture, do sada su ulagali Fondacija „Hemofarm”, grad, Ministarstvo kulture, Sekretarijat za kulturu Vojvodine, koji će nastaviti finansiranje. Očuvanje ovog vrednog spomenika nema samo kulturnoistorijsku funkciju, već i turističko-ekonomsku, s obzirom na to da će prepoznatljiv simbol čitave vršačke regije biti jedna od glavnih turističkih ponuda grada, kompletirana ugostiteljskim i kulturnim sadržajima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik