Novi kontrolni toranj na beogradskom aerodromu do kraja 2021.

Bez autora
Oct 19 2021

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović obišao je danas radove na izgradnji novog tornja aerodromske kontrole letenja i zgrade Centra kontrole letenja Beograd u sklopu Aerodroma „Nikola Tesla“.

Momirović je, čestitajući zaposlenima 20. oktobar – Međunarodni dan kontrolora letenja, istakao da u novi kontrolni toranj SMATSA i Vlada Srbije investiraju 17,5 miliona evra i dodatnih pet miliona evra u najsavremeniju opremu.

Ovaj toranj će biti ponos SMATSA-e i cele Srbije, ocenio je on i podsetio na to da su planirane velike investicije sa našim partnerima iz „Vansija“ u Aerodrom „Nikola Tesla“, kao i da rekonstruišemo aerodrom u Nišu, koji će biti tri puta veći od postojećeg.

Takođe, kako je dodao, uložena su dodatna sredstva u Aerodrom „Ponikve“, planiraju se investicije u Aerodrom „Morava“, tako da će vazdušni sektor sa SMATSA-om, Direktoratom civilnog vazduhoplovstva, „Er Srbijom“ i aerodromima potpuno pomeriti standarde u narednim godinama.

Direktor SMATSA Predrag Jovanović ukazao je na to da će nakon 60 godina beogradski aerodrom i Kontrola letenja dobiti novi toranj visine 75 metara, sa 120 kvadrata operativne sale na vrhu, gde će biti ugrađena najmodernija oprema.

Za izgradnju objekta opredeljno je 17.443.870 evra, a završetak radova na izgradnji očekuje se do kraja ove godine, nakon čega sledi primopredaja radova, tehnički pregled izvedenog objekta i pribavljanje upotrebne dozvole.

Početkom 2022. godine planira se ugradnja uređaja i sistema za pružanje usluga kontrole letenja i potrebna integracija sa ostalim sistemima. Investiciona vrednost operativnog segmenta projekta je približno 4.900.000 evra.

Postojeći toranj na Aerodromu „Nikola Tesla“ Beograd, koji je izgrađen 1962. godine, neadekvatan je i ne zadovoljava zahteve korisnika, s obzirom na nedostatak raspoloživog prostora i nemogućnost modernizacije i instaliranja dodatne tehničke opreme i sistema u kupoli tornja.

Izgradnjom novog kontrolnog tornja stvoriće se uslovi za neometano i kvalitetno pružanje usluga kontrole letenja, imajući u vidu predikcije povećavanja kapaciteta i broja avio-operacija na beogradskom aerodromu, kao i veću uposlenost aerodroma realizacijom investicionih projekata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik