Novi most preko Ibra

Bez autora
Jul 19 2012

Do sledećeg leta Kraljevo i prigradsko naselje Ribnicu, odnosno skopljansku i jošaničku ulicu, trebalo bi da spaja još jedan most, udaljen od postojećeg uzvodno oko kilometar. Tako je juče najavljeno prilikom početka radova na izgradnji te nove, betonske ćuprije preko Ibra, koja će prema projektu biti dugačka 240, a široka 12 metara. Projektanti, stručnjaci beogradske firme „Ening – ing“, predvideli su da kolovoz bude širine 6,5 metara, a ostatak će zauzeti dva trotoara i jedna biciklistička staza. Budući most će se, pored temelja na obalama, oslanjati na još pet stubova, ali nijedan neće biti u koritu reke. Izvođač radova, kraljevačka firma „Ju Keops“ obavezala se da radove okonča za godinu dana po ceni od 180 miliona dinara. Inače, prema urbanističkim planovima, kao i poslednjim odlukama gradske vlasti, novi most i jedan kilometar pristupne ulice koja je već sa desne obale reke sagrađena, biće početna infrastruktura za novo gradsko jezgro u sadašnjem prigradskom naselju Ribnici.

Novi most preko IbraDo sledećeg leta Kraljevo i prigradsko naselje Ribnicu, odnosno skopljansku i jošaničku ulicu, trebalo bi da spaja još jedan most, udaljen od postojećeg uzvodno oko kilometar.

Tako je juče najavljeno prilikom početka radova na izgradnji te nove, betonske ćuprije preko Ibra, koja će prema projektu biti dugačka 240, a široka 12 metara. Projektanti, stručnjaci beogradske firme „Ening – ing“, predvideli su da kolovoz bude širine 6,5 metara, a ostatak će zauzeti dva trotoara i jedna biciklistička staza.

– Budući most će se, pored temelja na obalama – kako je objasnila Aleksandra Sretović, direktorka gradske direkcije za urbanizam i izgradnju – oslanjati na još pet stubova, ali nijedan neće biti u koritu reke.

Izvođač radova, kraljevačka firma „Ju Keops“ obavezala se da radove okonča za godinu dana po ceni od 180 miliona dinara, što je juče novinarima i potvrdio Milan Mirković, vlasnik pomenutog građevinskog preduzeća.

Inače, prema urbanističkim planovima, kao i poslednjim odlukama gradske vlasti, novi most i jedan kilometar pristupne ulice koja je već sa desne obale reke sagrađena, biće početna infrastruktura za novo gradsko jezgro u sadašnjem prigradskom naselju Ribnici. Reč je o budućem gradskom centru, na površini od 143 hektara u naselju u kome već živi oko 25.000 stanovnika. Grad će se ubuduće tamo razvijati, pošto je na području sadašnjeg urbanog dela Kraljeva sve manje praznih lokacija za gradnju poslovnih i stambenih objekata. U prilog tome, pre četiri godine, proširen je i stari most preko Ibra, a pored ovog sada započetog u planu je gradnja i još jednog pešačkog. Tamo, u Ribnici je u toku i izgradnja novog sportskog centra na prostoru od oko 4,5 hektara, gde će biti nova sportska hala, zatvoren bazen i nekoliko drugih objekata. U blizini budućeg mosta, kako doznajemo, „Merkator“ je već kupio plac za novi tržni centar.

– Novac u budžetu za ovaj, novi most je planiran a nadamo se i donaciji od poznatog humaniste i donatora Milomira Glavčića iz Kanade sa kojim smo vodili pregovore o pomoći od oko milion evra. On će o tome doneti konačnu odluku, kako nas je obavestio, kada se uveri u ozbiljnost i poštovanje kvaliteta i rokova izgradnje prve polovine mosta kako bi se kasnije sa pomenutom sumom priključio – napomenuo je Ljubiša Simović, gradonačelnik Kraljeva, odgovarajući na novinarsko pitanje o mogućnosti ovakve pomoći gradu na Ibru.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik