Novi tender za BB

Bez autora
May 31 2011

Nakon današnjeg sastanka u Briselu sa predstavnicima Evropske komisije i Evropske investicione banke, ministar saobraćaja i pomorstva Andrija Lompar je saopštio da je izvjesno da će morati da se raspiše novi tender za izgradnju autoputa Bar-Boljare. Stručnjaci EIB-a će definisati kako dalje ići u realizaciju ovog projekta, ali je sasvim izvjesno da će morati da se raspiše novi tender. Kada će novi tender biti raspisan biće poznato kada se utvrdi koliko će biti neophodno nove dokumentacije uraditi i pripremiti kako bi novi tender bio uspješno realizovan. Nije evidentirana ni jedna greška u proceduri i dokumentaciji za izgradnju autoputa Bar-Boljare, ali nije bilo novca da se taj projekat realizuje. Stručnjaci EIB-a će detaljno sagledati tendersku dokumentaciju i prilagoditi je novonsataloj situaciji, jer se mnogo stvari promijenilo od raspisivanja prvog tendera 2007. godine, te će u skladu sa tim pronaći algoritam kako ući u realizaciju projekta.

Novi tender za BBNakon današnjeg sastanka u Briselu sa predstavnicima Evropske komisije i Evropske investicione banke, ministar saobraćaja i pomorstva Andrija Lompar je saopštio da je izvjesno da će morati da se raspiše novi tender za izgradnju autoputa Bar-Boljare.

"Stručnjaci EIB-a će definisati kako dalje ići u realizaciju ovog projekta, ali je sasvim izvjesno da će morati da se raspiše novi tender", rekao je Lompa, a prenosi CdM.

Kada će novi tender biti raspisan, kako je objasnio Lompar, biće poznato kada se utvrdi koliko će biti neophodno nove dokumentacije uraditi i pripremiti kako bi novi tender bio uspješno realizovan.

"Nije evidentirana ni jedna greška u proceduri i dokumentaciji za izgradnju autoputa Bar-Boljare, ali nije bilo novca da se taj projekat realizuje. Stručnjaci EIB-a će detaljno sagledati tendersku dokumentaciju i prilagoditi je novonsataloj situaciji, jer se mnogo stvari promijenilo od raspisivanja prvog tendera 2007. godine, te će u skladu sa tim pronaći algoritam kako ući u realizaciju projekta", rekao Lompar.

On je podsjetio da Evropska komisija podržava izgradnju autoputa Bar-Boljare.

Kineske kompanije koje su zainteresovane za gradnju autoputa Bar-Boljare, i sa kojima Vlada trenutno pregovara, nijesu dostavljale nikakvu dokumentaciju, tako da će pregovori sa njima najvjerovatnije biti prekinuti na narednoj sjednici Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte.

Predstavnici kineske strane najavili su da će sredinom juna posjetiti Crnu Goru, tokom koje će biti potpisan i međudržavni sporazum o saradnji.

Podsjećamo da je Vladin Savjet za izgradnju autoputeva krajem prošle godine poništio tender za izgradnju autoputa Bar-Boljare i zahvalio se na saradnji konzorcijumu koji je predvodio grčki Aktor, pošto ni u dodatnom roku nije uspio da obezbjedi bankarske garancije, neophodne za realizaciju projekta.

Ista sudbina je prethodno zadesila hrvatski Konstruktor konzorcijum, kojem ni osam mjeseci nije bilo dovoljno za zatvaranje finansijske konstrukcije.

Aktor i Konstruktor bezuspješno su pregovarali sa Evropskom investicionom EIB i Evropskom bankom za obnovu i razvoj EBRD.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik