Novi zajednički projekti Srbije i Egipta

Bez autora
Sep 27 2022

Srbija i Egipat imaju kapacitete, da pored već započetih zajedničkih projekata, razvijaju nove, i to u sektoru inovativnog zdravstva i putne infrastrukture, istaknuto je na sastanku Marka Čadeža, predsednika Privredne komore Srbije (PKS) i privredne delegacije Egipta.

Ovi projekti kao što su mobilne bolnice, najsavremenija saobraćajna signalizacija i putna zaštitna oprema uskoro će biti predstavljeni i poslovnoj zajednici Egipta.

Kako je istaknuto, gotove mobilne bolnice sa kompletnom infrastrukturom predstavljaju  inovaciju i budućnost u sektoru zdravstva i unapređenje kvaliteta zdravstvenih usluga, a efikasno mogu da odgovore na savremene izazove sa kojima se svet suočava. Egipatskim privrednicima je predstavnjen projekat WorldWide Hospitals koji obuhvata ove mobilne bolnice, a prva bolnica već je u izgradnji u Pančevu.

Za ovakve bolnice već su zainteresovane Holandija, neke zemlje Mediterana i Indonezija, a egipatski privrednici ocenjuju da inovacije ovoga tipa predstavljaju vrhunski tehnološki napredak i unapređenje kvaliteta zdravstva.

Srpske kompanije takođe mogu da ponude kvalitetna i primenljiva rešenja u oblasti saobraćaja kao što su inovativna saobraćajna signalizacija, zaština oprema, kao i drugi projekti u oblasti opremanja puteva.

O sve intezivnijim ekonomskim odnosima Srbije i Egipta govori i saradnja naše dve kompanije Eliksir grupe i Sigme sa egipatskim partnerima. Eliksir grupa dogovorila je saradnju sa vodećom egipatskom kompanijom za eksploataciju i istraživanje rude fosfata Misr Phosphate Company (MPCO), koja podrazumeva zajedničke aktivnosti počev od eksploatacije novih rudnih polja u oblasti Crvenog mora, preko razmene znanja i tehnologija do izgradnje zajedničke fabrike u Egiptu.

Kompanija „Sigma“ iz Crvenke potpisala je  dva memoranduma o razumevanju sa kompanijama „Technical Chemical Laboratories“ i „Rampex“ iz Kaira sa kojima će u Egiptu osnovati zajedničko preduzeće za proizvodnju ekoloških dezinfekcionih sredstava.

„Sigma“ će iz Srbije izvoziti njenu tehnologiju a zajedničkim ulaganjem (joint venture) sa dve egipatske kompanije, koje zapošljavaju 14.000 ljudi u tamošnjoj hemijskoj industriji, srpski proizvodi za dezinfekciju biće prisutni na tržištu celog afričkog kontinenta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik