Novi Zakon javnim nabavkama doneće uštede od 2 milijarde evra

Bez autora
Sep 19 2012

U Privrednoj komori Beograda u sredu, 18. septembra 2012. godine, održana je Javna rasprava o Nacrtu zakona o javnim nabavkama. Članovi ekonomskog tima SNS u februaru 2010. su uradili predlog izmena postojećeg Zakona o javnim nabavkama, a 2011. godine je bio urađen i kompletan novi Zakon. Zakon o javnim nabavkama uvršten je u dnevni red skupštinskog zasedanja, a reč je o sistemskom zakonu koji je transparentan, pojednostavljen, sprovodljiv i usklađen sa direktivama Evropske komisije. Posebno poglavlje Zakona odnosiće se na sistemsku borbu protiv korupcije i sprečavanja sukoba interesa, a time će se povećati konkurentnost i nivo zaposlenosti u srpskoj privredi. Transparentnost procesa i stroga primena zakona imaće istovetan učinak i doneće uštede i na republičkom i na lokalnom nivou. Strogom primenom Zakona o javnim nabavkama u naredne četiri godine bilo bi moguće ostvariti uštede od dva miliona evra, što predstavlja vrednost izgradnje Koridora 10.

Novi Zakon javnim nabavkama u borbi protiv korupcijeU Privrednoj komori Beograda u sredu, 18. septembra 2012. godine, održana je Javna rasprava o Nacrtu zakona o javnim nabavkama.

Prof. dr Milenko Dželetović, predsednik Ekonomskog saveta SNS rekao je da su još u februaru 2010. godine, članovi ekonomskog tima SNS uradili su predlog izmena postojećeg Zakona o javnim nabavkama, da bi 2011. godine, bio urađen i kompletan novi Zakon.

Zakon o javnim nabavkama uvršten je u dnevni red skupštinskog zasedanja, a reč je o sistemskom zakonu koji je transparentan, pojednostavljen, sprovodljiv i usklađen sa direktivama Evropske komisije. Posebno poglavlje Zakona odnosiće se na sistemsku borbu protiv korupcije i sprečavanja sukoba interesa, a time će se povećati konkurentnost i nivo zaposlenosti u srpskoj privredi. Transparentnost procesa i stroga primena zakona imaće istovetan učinak i doneće uštede i na republičkom i na lokalnom nivou. Strogom primenom Zakona o javnim nabavkama u naredne četiri godine bilo bi moguće ostvariti uštede od dve milijarde evra, što predstavlja vrednost izgradnje Koridora 10, navodi se u saopštenju Privredne komore Beograda.

Nacrt zakona o javnim nabavkama donosi brojne novine u odnosu na postojeći Zakon. Novi zakon predviđa uvođenje u zakonske okvire nabavke koje do sada nisu bile obuhvaćene, što se, pre svega, odnosi na nabavke po osnovu inostranih kredita i kupovinu i zakup neporektnosti. Značajne uštede trebalo bi da donese centralizacija javnih nabavki.

Elektronska evidencija javnih nabavki

U procesu javnih nabavki komunikacija bi morala da se vrši u pisanom obliku – elektronskom poštom. Veći naručioci su u obavezi da imaju službu koja je kontrolor javne nabavke, a koja bi za svoj rad odgovarala Nadzornom odboru. U Zakonu je jasno precizirana oblast planiranih nabavki i obaveza naručioca koji je obavezan da primenjuje Zakon o javnim nabavkama.

Samo učešće u postupku javne nabavke je olakšano, jer je pristup registru dostupan i kada postoji elektronska evidencija ne moraju se dostavljati ti podaci. Svaka izmena ugovora o javnim nabavkama mora biti objavljena, jer su dosadašnja iskustva pokazala da su se kroz naknadne promene aneksima ugovora smanjivali iznosi i način plaćanja. Agencija za privredne registre trebalo bi da vodi registar ponuđača koji ispunjavaju obavezne uslove.

U primeni Zakona o javnim nabavkama organ kontrole sa dodatnim ovlašćenima i nadležnostima su Državna revizorska institucija, Uprava za javne nabavke i Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki.

U saopštenju se dalje dodaje da je dogovoreno da svi zainteresovani predstavnici privrede, članovi komorskog sistema, institucija i poslovnih udruženja mogu svoje predloge i sugestije uputiti na e-mail Privredne komore Beograda, kako bi objedinjeni i sistematizovani bili dostavljeni predlagaču zakona.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik