Od najavljenih investicija realizovano oko 21,46 miliona evra

Bez autora
Apr 04 2012

Za prva tri meseca 2012. godine najavljeno je oko 138 miliona evra stranih direktnih investicija, koje bi trebalo da rezultiraju zapošljavanjem skoro 4.000 ljudi. Od ranije najavljenih investicija, u prvom kvartalu ove godine je realizovano oko 21,46 miliona evra i zaposleno je 317 radnika. Nemački Henkel je najavio da će ove godine u Inđiji izgraditi još jednu fabriku koja će biti regionalni centar za proizvodnju fasadnog maltera za ceo Balkan, i koja će otvoriti oko 50 novih radnih mesta. U prvoj fazi izgradnje biće uloženo između 15 i 20 miliona evra. U Siemensu u Subotici je u toku proširenje proizvodnog pogona i ugradnja nove opreme vredna tri miliona evra, a do početka 2014. godine planirano je uvođenje novih tehnoloških procesa vrednih 21 milion evra. Takođe, i Svarowski ulaže 21 milion evra u fabriku u Subotici, u kojoj će biti zaposleno 550 ljudi.

Direktne strane investicije u VojvodiniZa prva tri meseca 2012. godine najavljeno je oko 138 miliona evra stranih direktnih investicija, koje bi trebalo da rezultiraju zapošljavanjem skoro 4.000 ljudi.

Od ranije najavljenih investicija, u prvom kvartalu ove godine je realizovano oko 21,46 miliona evra i zaposleno je 317 radnika.

Nemački Henkel je najavio da će ove godine u Inđiji izgraditi još jednu fabriku koja će biti regionalni centar za proizvodnju fasadnog maltera za ceo Balkan, i koja će otvoriti oko 50 novih radnih mesta. U prvoj fazi izgradnje biće uloženo između 15 i 20 miliona evra.

U Siemensu u Subotici je u toku proširenje proizvodnog pogona i ugradnja nove opreme vredna tri miliona evra, a do početka 2014. godine planirano je uvođenje novih tehnoloških procesa vrednih 21 milion evra. Takođe, i Svarowski ulaže 21 milion evra u fabriku u Subotici, u kojoj će biti zaposleno 550 ljudi.

Skupština grada Subotice je Kalcedoniji ustupila osam hektara građevinskog zemljišta za izgradnju fabrike. Planirani iznos investicije iznosi 20 miliona evra, a sama izgradnja fabrike od 18.000 kvadratnih metara u Industrijskoj zoni Mali Bajmok počela bi sledeće godine. Kalcedonija planira da do 2014. zaposli 1000 radnika.

Lidl, nemački diskontni lanac, prvi od tri supermarketa otvara u Zrenjaninu. Polovinom marta potpisan je ugovor o kupovini zemljišta. Planirana je izgradnja supermarketa veličine oko 2.000 kvadratnih metara. U izgradnju i opremu biće uloženo oko 1,5 miliona evra, a zaposliće oko 25 radnika.

U Zrenjaninu je otvorena i fabrika francuske kompanije Mekaplast, koja je uložila više od deset miliona evra u novi pogona za proizvodnju plastičnih komponenti za automobile, čiji je najveći deo namenjen za ugradnju u automobile u kragujevačkom Fiatu. Do kraja 2013. godine posao će dobiti 120 radnika, a ova kompanija sa sedištem u Monaku danas zapošljava 5.500 radnika u 15 zemalja sveta.

Engleska kompanija Albon, koja od 2005. godine u Šimanovcima proizvodi mašinske elemente i alate za automobilsku industriju, najavila je izgradnju fabrike u Rumi za proizvodnju rezervnih delova za Ford Motor Company. Najavljeno je ulaganje od oko 7,5 miliona evra, a biće zaposleno oko 200 radnika. Proizvodnja bi trebalo da počne početkom 2013. godine.

U fabrici guma Mitas u Rumi je 20. marta pušten u rad novi pogon za proizvodnju guma za poljoprivrednu mehanizaciju, namenjenu uglavnom izvozu. Investicija je vredna 3,5 miliona evra. U Rumu dolazi i hrvatska kompanija Adrijana Teks, članica italijanske Kalcedonije, koja je najavila izgradnju pogona od 5.000 kvadrata za proizvodnju kupaćih kostima. Vrednost investicje iznosiće 7,2 miliona evra, a u pogonu će raditi oko 70 radnika. Podnet je elaborat za izgradnju pogona na 5.000 kvadrata.

Dobra godina za Sremsku Mitrovicu, Nove Banovce i Novu Pazovu

Nemačka kompanija MC Bauhemi, proizvođač građevinskih lepkova i drugih komponenti, u Sremskoj Mitrovici, uskoro će početi da gradi fabriku u industrijskoj zoni “Jezero” na 9.000 metara. U ovoj novoj fabrici će za početak raditi oko 40 radnika, a proizvodiće se hemijske supstance i aditivi za potrebe građevinske industrije Srbije i izvoza.

Takođe, u ovom gradu i livnica čelika Sirmijum Stil, koja već godinu dana radi i zapošljava oko 200 radnika, najavljuje novu valjaonicu čelika i fabriku eksera, sa još 200 radnika, čija bi realizacija mogla biti završena sledeće godine. Sremska Mitrovica je postigla dogovor i sa slovenačkom kompanijom Kopitarna iz Sevnice, koja namerava početkom iduće godine da započne izgradnju fabrike, a u kojoj će biti uposleno 180 radnika.

Fabrika izolacionog materijala pod nazivom Izomet, četiri miliona vredan zajednički projekat partnera iz Seula i domaće firme Evropa ineks u Novim Banovcima, svečano je otvorena 15. marta. U naredne dve godine u novoj fabrici će posao dobiti 60 radnika.

Južnokorejska kompanija Mecen IPC otvorila je u Novoj Pazovi zajedno sa domaćom firmom Evropa ineks fabriku, koja će proizvoditi izolacione materijale visokog kvaliteta za domaća i strana tržišta. Ukupna vrednost investicije je četiri miliona evra, zaposleno je 35 ljudi, a do kraja naredne godine biće otvoreno još 60 novih radnih mesta.

Prve investicije u nekim opštinama

Italijanski proizvođač jakni Pieffe Fashion otvorio je pogon u Beloj Crkvi. Kompanija je zaposlila 100 radnica, a u naredne tri godine planira zapošljavanje još 150 radnika. Roba proizvedena u Beloj Crkvi izvoziće se u Italiju. To je prva strana investicija u Beloj Crkvi.

Odžaci dobijaju svoju prvu greenfield investiciju. Velika svetska kompanija Magna Seating, deo svetske kompanije sa sedištem u Torontu, u Odžacima otvara pogon za proizvodnju presvlaka i tapacirunga za prvu ugradnju sedišta za automobile, u kojoj će biti zaposleno 444 radnika do 2015. godine.

Još jedna novina u Odžacima je prodaja Hipol plasta. Austrijska kompanija Grainer kupila ga je za 1,25 miliona evra. Investicija će iznositi između 6 i 7 miliona evra. Kompanija preuzima 60 radnika Hipol plasta, a planira zapošljavanje dodatnih 100 radnika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik