Ogromna ulaganja u rekonstrukciju i izgradnju pruga

Bez autora
Jan 22 2023

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Goran Vesić posetio je danas u Nišu zaposlene u preduzeću „Infrastruktura železnice Srbije“ i poručio im da država konačno, posle mnogo vremena, ulaže u rekonstrukciju i izgradnju pruga i modernizaciju železnice, koje će ponovo postati ono što su nekada bile.

Vesić je naglasio da je železnica decenijama bila zapostavljena, i u nju se do 2015. godine gotovo uopšte nije ulagalo, dok su danas u pitanju milijarde evra investicija.

Živimo u vreme kada Srbija veoma mnogo ulaže u železnice. Železničke investicije su evropski trend. Vraća se vreme železnice i to je dobro za ljude koje u njoj rade, rekao je Vesić.

Ministar je podsetio na to da uveliko teku radovi na izgradnji brze pruge Novi Sad–Subotica, da u narednom periodu sledi potpisivanje ugovora za brzu prugu Beograd–Niš, a očekuje se i dogovor sa EU o finansiranju izgradnje pruge Niš–Preševo, te da bi već u maju trebalo da počne obnova pruge Niš–Dimitrovgrad, sa obilaznicom oko Niša, kao i deonice Stalać–Kraljevo–Rudnica, te deo barske pruge Valjevo–Vrbnica.

Takođe, on je dodao da domaća železnička preduzeća, nažalost, nisu profitabilna, ali bi mogla da budu uz bolju organizaciju i posvećenost menadžmenta.

Želim da vam se zahvalim na poslu koji radite, znam da je to posebna strast i da nije jednostavno raditi na železnici. Potpisali smo ugovor krajem 2022. godine o povećanju plata, a trudićemo se da učinimo još više kako bi plate bile i veće, jer železničari to zaslužuju. S obzirom na velika ulaganja, imaćemo i više ljudi koji će raditi u železnici, jer će biti potrebe, poručio je Vesić i naveo da želi da železnička preduzeća od onih koja primaju subvencije, postanu preduzeća koja mogu samostalno da funkcionišu, a neka bi mogla već i sada.

Ministar je poručio i da je vreme za novu prugu Beograd – Niš, koja će biti za brzine od 200 kilometara na sat.

On je iskazao zahvalnost svima koji su učestvovali u otklanjanju posledica nesreće kod Pirota, koja je posledica nemara i istakao da je važna odluka države da ulaže u pruge u vreme krize, jer su upravo te krize - kovid, a zatim rat u Ukrajini, pokazale da železnica postaje sigurniji, brzi, ali i ekološki prihvatljiv vid prevoza.

Sastanku su prisustvovali pomoćnica ministra za međunarodne odnose Tanja Popović, pomoćnica ministra za železnički i inetrmodalni transport Anita Dimoski, gradonačelnik Pirota Vladan Vasić, izvršni direktor „Infrastrukutra železnica Srbija“ Milan Novović i izvršni direktor tog preduzeća za upravljanje javnom železničkom infrastrukturom Milutin Milošević.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik