Počela izgradnja cjevovoda za rezervoar “Vulin”

Bez autora
Aug 21 2012

U banjalučkoj mjesnoj zajednici Stričići danas je ozvaničen početak radova na izgradnji priključnog cjevovoda za rezervoar “Vulini” vrijednosti oko 270.000 maraka. Rezervoar će snabdijevati sela Vulini, Sladojevići, Dujakovci, Lokvari i druge. Završetak projekta planiran je do kraja septembra, te će u skorijoj budućnosti već prva domaćinstva na ovom području biti priključena na distributivnu mrežu, čija je izgradnja takođe u planu. Na ovom dijelu ima preko 100 domaćinstava, ali projekat predviđa obuhvat svih naselja na platou Manjače, do same periferije grada. Taj regionalni vodovod je od izuzetnog značaja jer će riješiti problem više hiljada domaćinstava. Do sada je u ovaj projekat, koji je započet prije četiri godine, investirano preko devet miliona maraka.

Počela izgradnja cjevovoda za rezervoar “Vulin”U banjalučkoj mjesnoj zajednici Stričići danas je ozvaničen početak radova na izgradnji priključnog cjevovoda za rezervoar “Vulini” vrijednosti oko 270.000 maraka, prenose agencije.

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Slobodan Gavranović rekao je da će rezervoar snabdijevati sela Vulini, Sladojevići, Dujakovci, Lokvari i druge.

On je naveo da je završetak projekta planiran do kraja septembra, te izrazio nadu da će u skorijoj budućnosti već prva domaćinstva na ovom području biti priključena na distributivnu mrežu, čija je izgradnja takođe u planu.

- Na ovom dijelu ima preko 100 domaćinstava, ali naš projekat predviđa obuhvat svih naselja na platou Manjače, do same periferije grada. Taj regionalni vodovod je od izuzetnog značaja jer će riješiti problem više hiljada domaćinstava - rekao je Gavranović.

On dodaje da je do sada u ovaj projekat, koji je započet prije četiri godine, investirano preko devet miliona maraka.
Gavranović je podsjetio da je na ovom području rekonstruisana putna mreža, da su organizovani programi za unapređenja sela, te da su u planu i drugi projekti koji bi unaprijedili život mještana na platou Manjače, prvenstveno razvoj poljoprivrede i stočarstva.

Direktor Centra za razvoj i unapređenje sela Milenko Šarić rekao je da je prostor Manjače poznat kao bezvodan i kraški teren koji je vrlo siromašan izvorištima, zbog čega se pristupilo pronalasku stabilnog izvorišta – rječice Banjica koja je od Stričića udaljena oko 16 kilometara.

- Praktično dižemo vodu na 500 metara razlike u nadmorskoj visini. To je glavni rezervoar za ovaj prostor Manjače, od dva miliona litara zapremine - rekao je Šarić.

On je dodao da su ostavljene tehničke mogućnosti da se i za mjesta koja gravitiraju prema Manjači, a pripadaju opštini Mrkonjić Grad, obezbijede dovoljne količine vode.

Šarić je naveo da se četvorogodišnji projekat realizuje sa domaćim izvođačima radova, osim u slučaju nabavke pumpi koje se ne proizvode na našim prostorima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik