Počeli radovi na istočnom kraku Koridora 10

Bez autora
Apr 02 2012

Danas su otvareni radovi na izgradnji deonice autoputa od Niša do Bele Palanke na istočnom kraku Koridora 10. Radove na deonici Prosek–Crvena Reka, u dužini od približno 23 kilometra, izvodiće grčka preduzeća "Terna" i "Aktor", kao i češkog preduzeća ''Subtera".Završetak radova, koji se finansiraju sredstvima Evropske investicione banke (EIB) u iznosu od 96,5 miliona evra, planiran je za dve godine.

Počeli radovi na istočnom kraku Koridora 10Predsednik Republike Srbije Boris Tadić i ministar za infrastrukturu i energetiku u Vladi Republike Srbije Milutin Mrkonjić prisustvovali su danas otvaranju radova na izgradnji deonice autoputa od Niša do Bele Palanke na istočnom kraku Koridora 10.

Radove na deonici Prosek–Crvena Reka, u dužini od približno 23 kilometra, izvodiće grčka preduzeća "Terna" i "Aktor", kao i češkog preduzeća ''Subtera". Završetak radova, koji se finansiraju sredstvima Evropske investicione banke (EIB) u iznosu od 96,5 miliona evra, planiran je za dve godine.

Ovo je projekat od najvećeg nacionalnog značaja, jer će Srbija po završetku saobraćajne infrastrukture biti potpuno drugačija država, sa daleko većim potencijalom za privlačenje stranih investicija.

Mrkonjić je saopštio da će do kraja mandata ove vlade biti urađeno ukupno 200 kilometara autoputa na Koridoru 10, a planirano je da preostalih 130 kilometara bude završeno u naredne dve godine.

Kada je reč o Koridoru 11, odnosno izgradnji autoputa od Beograda prema Crnoj Gori, uveliko se radi na deonici od Uba do Lajkovca, a tokom ovog meseca trebalo bi da počnu radovi na autoputu na još jednoj deonici, od Ljiga do Preljine, u dužini od približno 40 kilometara. Takođe, spremne su za izgradnju još dve deonice autoputa, ukupne dužine 50 kilometara, od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga.

Pored deonice od Proseka do Crvene Reke, EIB finansira i radove na drugim delovima Koridora 10 na jugu i istoku Srbije, odnosno približno polovinu svih radova.

Tender za izgradnju poslednje deonice od Niša do Dimitrovgrada, Čiplik–Pirot istok biće otvoren 17. maja, tako da će se do kraja građevinske sezone odvijati radovi na celoj toj trasi istočnog kraka Koridora 10, u dužini od približno 86 kilometara. Do kraja 2012. godine biće započeti radovi i na preostalim deonicama Koridora 10 na jugu Srbije.

Deonica Prosek–Crvena Reka veoma je važan deo Koridora 10 prema Bugarskoj i realizuje se na osnovu ugovora EIB i Vlade Srbije iz novembra 2010. godine o zajmu u iznosu od 195 miliona evra za izgradnju pomenutog koridora.

EIB će nastaviti da pomaže realizaciju infrastrukturnih projekata u Srbiji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik