Počeli radovi na mađarskoj deonici pruge Beograd-Budimpešta

Bez autora
Oct 17 2021

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović i ministar za inovacije i tehnologiju Mađarske Laslo Palkovič svečano su danas obeležili početak radova na železničkoj trasi Beograd–Budimpešta, na deonici pruge Šorokšar–Kelebija.

Momirović, koji boravi u poseti Mađarskoj, istakao je tom prilikom da je projekat mađarsko-srpske železnice i izgradnja moderne pruge od Budimpešte do Beograda kruna prijateljstva između Srbije i Mađarske.

On je izrazio zadovoljstvo time što ima priliku da bude na ovom mestu, i to 137 godina od kada je prvi voz iz Beograda krenuo prema Budimpešti, i istovremeno ukazao na to da su odnosi dveju zemalja bolji nego ikada.

Prema njegovim rečima, prijateljski odnos dveju država, pre svega, garantuje ekonomski, trgovinski i saobraćajni prosperitet, što je i rezultiralo izgradnjom najmodernije železničke infrastrukture između Budimpešte i Beograda.

Ovaj projekat je od izuzetnog strateškog značaja za obe zemlje s obzirom na to da predstavlja deo jedinstvene evropske železničke mreže, deo Koridora 10 i železničku vezu ne samo Srbije i Mađarske, već i centralne sa južnom Evropom, objasnio je ministar.

Puštanje u saobraćaj prvog dela pruge od Beograda do Novog Sada, kako je rekao, očekuje se početkom sledeće godine, a Srbija će u narednim mesecima dodatno intenzivirati radove između Novog Sada i Subotice.

Ukupna dužina trase brze pruge od stanice Beograd centar do državne granice sa Mađarskom iznosi 183,1 kilometar, a projekat se realizuje na tri poddeonice: Beograd centar–Stara Pazova, Stara Pazova–Novi Sad i Novi Sad–Subotica–državna granica sa Mađarskom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik