Počeli radovi na modernizaciji pruge Subotica–Segedin

Bez autora
Oct 18 2021

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i premijer Mađarske Viktor Orban prisustvovali su danas, na železničkoj stanici u Horgošu, početku radova na rekonstrukciji i modernizaciji pruge Subotica–Horgoš–granica sa Mađarskom (Segedin).

Događaju prisustvuju i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Ugovor za rekonstrukciju pruge od Subotice do državne granice sa Mađarskom potpisan je 12. juna ove godine, vrednost radova je 10,2 milijarde dinara, a njihov završetak se očekuje polovinom novembra 2022. godine.

On predviđa rekonstrukciju pruge dužine 26,63 kilometra za brzine do 120 kilometara na čas i njenu elektrifikaciju, rekonstrukciju staničnih zgrada u stanicama Palić, Bački Vinogradi i Horgoš i stajališta Javno skladište i Hajdukovo, ali i rekonstrukciju 13 putnih prilaza u nivou i dva pothodnika.

Postupkom javnog poziva za izbor strateškog partnera objavljenog u aprilu 2021. godine izabrana je ruska kompanija RŽD internešnal, koja u ovaj posao ulazi u konzorcijumu sa domaćom kompanijom „Karin komerc“.

RŽD internešnal u ovom projektu učestvuje samo sa 25 odsto, odnosno izvodi radove demontaže i izgradnje gornjeg stroja, dok Karin komerc, vodeći partner u konzorcijumu, izvodi sve ostale radove.

Nakon rekonstrukcije, vozovi će saobraćati između Subotice i Segedina brzinom od 120 kilometara na čas, tako da će putovanje do tog mađarskog grada trajati 40 minuta (voz se zaustavlja na stanicama i na granici).

Pružni prelazi biće zaštićeni rampama, a na Paliću i Horgošu lakši prolaz pešacima i biciklistima preko pruge biće omogućen podvožnjakom.

Rekonstrukcijom i puštanjem u promet ove trase biće unapređene transportne i putničke veze u regionu između Subotice i Segedina, ojačane veze Mađarske i Srbije, a biće povezane i glavne logističke celine u regionu, uključujući intermodalnu luku Baja na Dunavu, luku Segedin na Tisi i logističke centre u Vojvodini i Beogradu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik