Podrška iz NIP-a za pet regionalnih projekata

Bez autora
Mar 29 2012

Državni sekretar Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja zadužen za Nacionalni investicioni plan (NIP) Milan Đokić potpisao je danas u Novom Bečeju sa direktorima regionalnih razvojnih agencija Srema, Banata, Šumadije i Pomoravlja protokole o saradnji na izradi projektno-tehničke dokumentacije za pet regionalnih projekata. Iz NIP-a za ovu namenu opredeljeno je više od 38 miliona dinara. Saradnja sa regionalnim razvojnim agencijama od velikog je značaja, jer one najbolje mogu da prepoznaju projekte koji mogu doprineti unapređenju regionalne infrastrukture i razvoja. NIP kroz poseban program podržava izradu projektno-tehničke dokumentacije za projekte od regionalnog značaja. Jedan od projekata za koje NIP finansira izradu projektno-tehničke dokumentacije jeste pristanište na Tisi u Novom Bečeju. Tisa je reka velikog turističkog potencijala, ali duž njenog čitavog toka kroz Srbiju ne postoji pristanište, ili marina za prijem turističkih brodova.

Podrška iz NIP-a za pet regionalnih projekataDržavni sekretar Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja zadužen za Nacionalni investicioni plan (NIP) Milan Đokić potpisao je danas u Novom Bečeju sa direktorima regionalnih razvojnih agencija Srema, Banata, Šumadije i Pomoravlja protokole o saradnji na izradi projektno-tehničke dokumentacije za pet regionalnih projekata.

Iz NIP-a za ovu namenu opredeljeno je više od 38 miliona dinara.

Saradnja sa regionalnim razvojnim agencijama od velikog je značaja, jer one najbolje mogu da prepoznaju projekte koji mogu doprineti unapređenju regionalne infrastrukture i razvoja. NIP kroz poseban program podržava izradu projektno-tehničke dokumentacije za projekte od regionalnog značaja. 

Jedan od projekata za koje NIP finansira izradu projektno-tehničke dokumentacije jeste pristanište na Tisi u Novom Bečeju. Tisa je reka velikog turističkog potencijala, ali duž njenog čitavog toka kroz Srbiju ne postoji pristanište, ili marina za prijem turističkih brodova.

Izgradnja turističkog pristaništa na Tisi kod Novog Bečeja značajno će uticati ne samo na razvoj nautičkog turizma u Srbiji već i na ekonomski razvoj čitavog Banata. Prihvat turističkih brodova koji već plove, kao i ture koje će izgrađena infrastruktura podstaći, omogućiće čitavom regionu da ostvari ekonomsku korist i uspostavi i razvije svoje poslovanje.

Izrada projektno-tehničke dokumentacije jeste prvi korak u realizaciji ovog projekta.

Srbije će, kao kandidatu za članstvo u Evropskoj uniji, uskoro biti dostupna sredstva za infrastrukturne projekte, a Srbija mora biti spremna da ta sredstva efikasno povuče i iskoristi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik