Potpisan memorandum o razumijevanju za realizaciju tri projekta

Bez autora
Oct 07 2012

U Bijeljini je danas potpisan Memorandum o razumijevanju za realizaciju projekta navodnjavanja, vodosnabdijevanja i tretmana otpadnih voda u Republici Srpskoj, za koji je obezbijeđeno 45 miliona evra. Memorandum su potpisali predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstva finansija Republike Srpske, konzorcijuma "Mekorot" iz Izraela i Sinhidro korporacije iz Kine. Zahvaljujući ovom projektu biće omogućeno navodnjavanje više od 12.000 hektara površina. Izraelska firma "Mekorot" jedna je od prestižnih firmi u svijetu koja rješava ovo pitanje. Obezbijeđeno je 45 miliona evra ili oko 58 miliona dolara za ovaj projekat. Izraelski konzorciju "Mekorot" u ovom poslu pokrivaće prostor od Novog Grada, Kozarske Dubice i sve do Semberije, gdje će obuhvatiti najveću površinu.

Potpisan memorandum o razumijevanju za realizaciju tri projektaU Bijeljini je danas potpisan Memorandum o razumijevanju za realizaciju projekta navodnjavanja, vodosnabdijevanja i tretmana otpadnih voda u Republici Srpskoj, za koji je obezbijeđeno 45 miliona evra, javile su agencije.

Memorandum su potpisali predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstva finansija Republike Srpske, konzorcijuma "Mekorot" iz Izraela i Sinhidro korporacije iz Kine.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je prisustvovao ovom potpisivanju, rekao je da će zahvaljujući ovom projektu biti omogućeno navodnjavanje više od 12.000 hektara površina.

- Izraelska firma "Mekorot" jedna je od prestižnih firmi u svijetu koja rješava ovo pitanje. Obezbijeđeno je 45 miliona evra ili oko 58 miliona dolara za ovaj projekat - rekao je Dodik.

Izraelski konzorciju "Mekorot", pojasnio je Dodik, u ovom poslu pokrivaće prostor od Novog Grada, Kozarske Dubice i sve do Semberije, gdje će obuhvatiti najveću površinu.

Prema njegovim riječima, ovim činom počinje proces cjelovitog rješavanja pitanja upravljanja vodama u Republici Srpskoj.

- Nedavno smo bili svjedoci visokih voda koje su nanijele mnogo problema lokalnom stanovništvu i privredi ovog kraja, a odmah potom suša. Logično je da se uđe u ovaj projekat koji podrazumijeva odbranu od velikih voda, ali i u projekat obezbjeđivanja voda za vrijeme suša - rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da Izrael ima veliki uspjeh u ovim poslovima i da se Srpska opredijelila da bude partner sa tom zemljom.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija istakao je da potpisivanje današnjeg memoranduma sa izraelskom i kineskom firmom o projektu vodosnabdijevanja i zaštite od poplava u Bijeljini nije prvi u ovim oblastima.

- Očekujemo da ćemo u narednom periodu od našeg partnera dobiti sve što je potrebno za izgradnju sistema vodosnabdijevanja i da ćemo zajedno sa njima obezbijediti potrebna sredstva - rekao je Tegeltija.

On je dodao da je ovaj memorandum, kojim treba da se usaglase sve potrebe za sistem vodosnabdijevanja, godinu dana na raspolaganju Srpskoj.

- Nakon toga očekujemo konkretne ugovore o izgradnji vodosnabdijevanja na području Bijeljine - istakao je Tegeltija.

Predsjedavajući izraelske nacionalne vodoprivredne kompanije "Mekorot" Aleks Vižnjicer zadovoljan je što je studija, urađena početkom marta, urodila plodom.

- Riječ je o tri projekta. Prva dva se odnose na vodosnabdijevanje u sektoru poljoprivrede i tretmana voda u okviru poljoprivrede. Treći se odnosi na vodokanalizacioni sistem za Banjaluku. Obim ovih projekta u njegovoj prvoj fazi je 100 miliona evra, kao i u drugoj - pojasnio je Vižnjicer.

On je izrazio očekivanje da bi potpisivanje ugovora moglo biti u januaru 2013. godine.

Zamjenik generalnog direktora Regionalne kancelarije "Sinohidra" za Evropu Ju Sičun podsjetio je da je njegova firma jedna od vodećih međunarodnih kompanija koja se bavi infrastrukturnim radovima u oblasti energije, putne infrastrukture i vodoprivrede.

- Početkom septembra potpisali smo sa Vladom Srpske okvirni sporazum koji je bio prethodnica današnjem memorandumu - rekao je Sičun, te dodao da ova kineska firma želi dugoročnu i sveobuhvatnu saradnju sa Republikom Srpskom.

Direktor Poljoprivrednog dobra "Semebrija" Vojo Kosanović rekao je da je ovo istorijski dan za Poljoprivredno dobro i da će ovim projektom biti stečeni uslovi za izlazak iz krize u kojoj se nalazi.

- Uzimajući u obzir da smo pretrpjeli stogodišnje poplave, a odmah po tom i nezapamćene suše treba imati na umu da je Poljoprivredno dobro pretrpjelo milionske gubitke - kaže Kosanović.

Od 58 miliona dolara, koliko bi vrijedio prijekat navodnjavanja, vodosnabdijevanja i tretmana otpadnih voda u Republici Srpskoj, 22 miliona dolara biće usmjerena za lokacije Bijeljina - Bijeljina zapad od 3.158 hektara i Pelagićevo – Begova Barica za 274 hektara.

Preostalih 36 miliona dolara biće namijenjeno za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta u ostalim opštinama u Srpskoj.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik