Potpisan ugovor o gradnji glavne gradske magistrale

Bez autora
Jan 29 2012

Predstavnici firmi iz Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije jučer su s Agencijom za gradnju glavne gradske magistrale Zenica (GGM) potpisali ugovor o gradnji, čime je stavljena tačka na pripreme projekta, za koji je Općina Zenica posredstvom Saudijskog fonda za razvoj osigurala 25 miliona američkih dolara. U prvoj fazi gradnje bit će utrošeno 22,9 miliona KM (bez PDV-a), a pet pojedinačnih ugovora o radovima na saobraćajnici, ali i instalacijama, grijanju i priključnim vodovima, potpisali su, uz načelnika Zenice Husejina Smajlovića i Mirsada Helega, prvog čovjeka Agencije za gradnju, predstavnici firmi "Toplota" Zenica, CMC "Ekocon Logatec" (Slovenija), "Poliester grupa" Priboj (Srbija) te konzorcij bh. firmi koji čine "Euroasfalt" Sarajevo, "Almy Transport" Zenica, GP "Put" Sarajevo, "Deling" Tuzla, "Jata Group" Srebrenik i ŽGP Sarajevo.

Potpisan ugovor o gradnji glavne gradske magistralePredstavnici firmi iz Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije jučer su s Agencijom za gradnju glavne gradske magistrale Zenica (GGM) potpisali ugovor o gradnji, čime je stavljena tačka na pripreme projekta, za koji je Općina Zenica posredstvom Saudijskog fonda za razvoj osigurala 25 miliona američkih dolara.

U prvoj fazi gradnje bit će utrošeno 22,9 miliona KM (bez PDV-a), a pet pojedinačnih ugovora o radovima na saobraćajnici, ali i instalacijama, grijanju i priključnim vodovima, potpisali su, uz načelnika Zenice Husejina Smajlovića i Mirsada Helega, prvog čovjeka Agencije za gradnju, predstavnici firmi "Toplota" Zenica, CMC "Ekocon Logatec" (Slovenija), "Poliester grupa" Priboj (Srbija) te konzorcij bh. firmi koji čine "Euroasfalt" Sarajevo, "Almy Transport" Zenica, GP "Put" Sarajevo, "Deling" Tuzla, "Jata Group" Srebrenik i ŽGP Sarajevo.

- Radovi počinju za nešto više od mjesec. Prvo ćemo uradimo poslove koji će omogućiti da umanjimo gužve i zastoje u daljnjem građenju. Rok za gradnju prve faze je od 24 do 36 mjeseci - kazao nam je Heleg.

Jučerašnjem potpisivanju u hotelu "Zenica" prisustvovali su brojni zvaničnici političkog, javnog i privrednog života BiH, FBiH, ZDK i Zenice.

Nastavak prema A1

Kako je istakao Smajlović, namjera Općine je da optimalno upotrijebi sredstva te da omogući da se dio gradnje i druge faze GGM-a finansira iz već osiguranih sredstava.

Druga faza podrazumijeva gradnju vangradske dionice od četiri kilometra, mosta koji će povezati GGM s ulaznom petljom budućeg puta A1 te povratak prema centru grada.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik