Poziv investitorima iz Bahreina da ulažu u Srbiju

Bez autora
Apr 06 2021

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali otvorio je danas poslovni forum Srbija–Bahrein, na kojem su predstavnici srpske privrede imali priliku da predstave poslovanje svojih kompanija i potencijal za saradnju sa privrednicima iz Bahreina.

Mali je najavio da je predviđeno da se u narednom periodu sklope sporazumi kojima bi se izbeglo dvostruko oporezivanje i promovisale i zaštitile investicije obe zemlje, što bi, sa pravne strane, privrednicima omogućilo lakše poslovanje i povećalo bilateralnu ekonomsku saradnju.

On je preneo da je u planu i da se sklopi sporazum o strateškom udruživanju sa Bahreinom, kakav Srbija već ima sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Ministar je privrednicima iz Bahreina poručio da je Srbija dobra zemlja za investiranje iz više razloga, a između ostalih i zbog toga što su naši zakoni u skladu sa evropskim i imamo strateški cilj da postanemo punopravna članica EU, što, kako je ocenio, investitorima daje sigurnost.

Srbija, kako je napomenuo, ima sporazume o slobodnoj trgovini sa EU, Evroazijskom unijom, Turskom, CEFTA, što svim investitorima koji dolaze ovde otvara mogućnost za izvoz bez poreza i carine na tržište od milijardu ljudi.

Prema njegovim rečima, naša zemlja se dobro pokazala u borbi protiv pandemije, gde je bitku vodila na dva fronta – zdravstvenom i ekonomskom.

Zahvaljujući paketima podrške za građane i privredu, u ukupnom iznosu od osam milijardi evra, privreda je uspela da izbegne scenario otpuštanja radnika i zatvaranja fabrika, objasnio je Mali.

On je naveo da je naša privreda ostala stabilna, imali smo najniži pad BDP-a u Evropi, nezaposlenost je u 2020. bila niža u odnosu na 2019. godinu, a javni dug nije ugrožen i ostao je ispod 60 odsto.

S druge strane, kako je rekao, Srbija se borila da za građane obezbedi dovoljno maski, lekova, da izgradi dve kovid bolnice, poveća plate zdravstvenim radnicima, ali i da se izbori za četiri vrste vakcina.

Srbija je više puta proglašavana za zemlju koja, shodno svojoj ekonomiji, privlači najviše stranih direktnih investicija, a to govori da je ekonomski stabilna, da ima dobar sistem oporezivanja i da podržava investitore, predočio je ministar.

On je upoznao delegaciju iz Bahreina i sa programom "Srbija 2025", kojim je planirano ulaganje 40 milijardi evra u infrastrukturu – auto-puteve, rekonstrukciju železnice, izgradnju industrijskih parkova, zaštitu životne sredine, čime želimo da Srbiju učinimo još atraktivnijom za nove investitore.

Potpredsednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović naveo je da današnjem forumu prisustvuju domaće kompanije iz oblasti agrobiznisa, IT sektora i sektora logistike, koji je veoma važan zbog udaljenosti dve zemlje.

Naime, ukoliko želimo da izvozimo u Bahrein moramo biti logistički dobro povezani, naglasio je on i dodao da je proizvodima iz Srbije potrebno 10-12 dana da stignu do luka, uz napomenu da je Bahrein sve svoje luke stavio Srbiji na raspolaganje.

Nedimović je precizirao da su privrednici iz Bahreina zainteresovani za jagodičasto i bobičasto voće, goveđe i jagnjeće meso, ali i za sve povrtarske kulture.

On je podsetio na to da Bahrein svega 25 odsto svojih potreba za hranom zadovoljava na svojoj teritoriji, dok sve ostalo mora da uvozi, i podvukao da ukoliko sve bude bilo po planu izvoz naših proizvoda u Bahrein moguć je već narednog meseca.

Izvršni direktor Državnog investicionog fonda Bahreina Kalid Omar Mohamed Al Romaihi istakao je da je impresioniran rezultatima koje je Srbija ostvarila u oblasti ekonomije, uz ocenu da je današnji poslovni forum šansa za početak poslovnih veza između Srbije i Bahreina.

On je objasnio da organizacija na čijem je čelu ima nameru da se širi u poljoprivrednom sektoru, a upravo taj sektor pruža najviše mogućnosti za saradnju između dve zemlje.

Mislim da je ovo zasigurno oblast gde možemo usko sarađivati sa Srbijom. Pored toga, Srbija ima stabilnu ekonomiju, što je glavni faktor koji svaki investitor traži, naglasio je Al Romaihi.

Prema njegovim rečima, pored poljoprivrede, oblasti za saradnju za koje je Bahrein zainteresovan jesu i nekretnine, finansijske tehnologije, IT, prehrambena industrija, telekomunikacije i druge.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik