Provizija za upravljanje fondovima 7,4 miliona eura

Bez autora
May 31 2011

Društva za upravljanje investicionih fondova u prošloj godini su na ime provizije uzeli 7,4 miliona eura ili 240.000 eura više nego što je bio ukupan promet fondovskih akcijama na berzi. Na konsultativnom saslušanju o Nacrtu zakona o investicionim fondovima najavljeno je da bi ovaj zakonski tekst trebalo da bude pred poslanicima u julu i da će on unaprijediti tržište i zaštititi interes 90.000 manjinskih akcionara. Postojeća organizaciona struktura fondova je neadekvatna. Tipični ni zatvoreni investicioni fondovi koji ulažu u domaće hartije od vrijednosti više i ne postoje na razvijenim tržištima jer oni ne pružaju efikasniju zaštitu manjinskim akcionarima. Očekuje se da će novi zakon oživjeti tržište kapitala, povećati zaštitu vlasničkih prava i pokrenuti kompanije u vlasništvu fondova.

Provizija za upravljanje fondovima 7,4 miliona euraDruštva za upravljanje investicionih fondova u prošloj godini su na ime provizije uzeli 7,4 miliona eura ili 240.000 eura više nego što je bio ukupan promet fondovskih akcijama na berzi, saopštio je juče predsjednik Komisije za hartije od vrijednosti Zoran Đikanović na sjednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet.

Na konsultativnom saslušanju o Nacrtu zakona o investicionim fondovima najavljeno je da bi ovaj zakonski tekst trebalo da bude pred poslanicima u julu i da će on unaprijediti tržište i zaštititi interes 90.000 manjinskih akcionara.

- Postojeća organizaciona struktura fondova je neadekvatna. Tipični ni zatvoreni investicioni fondovi koji ulažu u domaće hartije od vrijednosti više i ne postoje na razvijenim tržištima jer oni ne pružaju efikasniju zaštitu manjinskim akcionarima - kazao je ministar finansija Milorad Katnić i dodao da se očekuje da će novi zakon oživjeti tržište kapitala, povećati zaštitu vlasničkih prava i pokrenuti kompanije u vlasništvu fondova.

Odgovarajući na tvrdnje predstavnika investicionih fondova da će novi zakon uništiti tržište kapitala ministar je ocijenio da je to nemoguće jer je tržište takvo da može biti niže. Da se sa sadašnjim modelom tržište kapitala dalje ne može razvijati smatra i predsjednik KHOV Đikanović koji je protivljenje novim rješenjima predstavnika fondova okarakterisao kao odbranu sopstvenih pozicija.

Predstavnik udruženja privatnih investitora Blagota Radović kaže da nikada nijedan akcionar nije imao nikakve koristi od rada fondova, odnosno društava za upravljanje. Komentarišući tvrdnje da će odredba zakona o formiranju otvorenih likvidirati sadašnje fondove, Radović je kazao – ako je to najgori scenario prihvatićemo ga jer smo inače svi likvidirani.

- Predloženi princip osnivanja otvorenog fonda vodi ka vrlo izvjesnoj likvidaciji fondova. Ugrožavaju se stečena vlasnička prava i narušava princip jednakosti. Vlasnnicima fondova je onemogućeno da odlučuju o imovini fonda - kazao je predstavnik Udruženja investicionih fondova Dragan Radusinović.

On je podsjetio da bi za isplatu deset najvećih vlasnika akcija u fondovima trebalo oko 65 miliona eura i dodao da je pitanje da li bi doteklo novca od prodaje imovine.

- Nijesmo protiv donošenja novog zakona, ali jesmo protiv nekih rješenja u njemu - kazao je Radusinović i dodao da je od 55 miliona eura koliko su na ime provizija za upravljanje fondovima uzeli – pet miliona eura proslijedili KHOV-u, a oko 70 odsto od ostatka uložili u akcije. Problem je to, dodao je on, što sada te akcije nemaju pravo glasa. Predsjednik KHOV-a Đikanović je negirao da je toliko novca proslijeđeno Komisiji.

Predsjednik Odbora Aleksandar Damjanović takođe smatra da što prije treba donijeti novi zakon i podvući crtu ispod dosadašnjeg načina poslovanja.

- Od 2005. do kraja prošle godine, društva za upravljanje fondovima na ime naknade su dobila 55 miliona eura, što odgovara trenutnoj vrijednosti fondova. To je paradoksalna situacija teško da je mogla generisati išta osim nezadovoljstva - ocijenio je predsjednik Odbora.

Za poslanika Nove, Radojicu Živkovića, tržište kapitala u Crnoj Gori je mreža ispletena od interesnih sfera fondova, brokera, KHOV-a, tužilaštva, suda, pojedinih ministara i poslanika od koje su svi do sada imali koristi.

- Sad su vam se neki konci pomrsili. pa ste se razdvojili - ocijenio je Živković i dodao da ako fondovi nijesu zaduženi za razvoj privrede ne moraju ni da je uništavaju.

Poslanik DPS Zarija Franović zalaže se za hitno donošenje zakona koji, kako kaže, nije uperen ni protiv koga već za dobro svih učesnika na tržištu. I poslanik DPS Zoran Vukčević kaže da je dobro rješenje formiranje otvorenih fondova. Njegov kolega, poslanik SDP Damir Šehović takođe smatra da dosadašnji rad fondova nije bio na zadovoljavajućem nivou.

- Rad im je bio neefikasan, nedovoljno transparentan i sa neprimjereno visokim naknadama - ocijenio je on i dodao da je samo društvima za upravljanje dobit zagarantovana bez obzira na rezultate.

Ministar Katnić je ocijenio da se novi zakon donosi u cilju usaglašavanja sa evropskim direktivama.

- Crna Gora je prva zemlja u regionu koja uvodi evropske propise iz te oblasti u zakonodavna akta. Zakonom će se unaprijediti postojeće stanje - istakao je ministar.

Predstavnik Udruženja privatnih investitora je upozorio da se ne smije odlagati ova priča ili ostavljati rok od godinu-dvije za ova rješenja jer tada ništa od fondova neće biti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik