Reindustrijalizacije Srbije u 2011. godini

Bez autora
Jan 03 2011

Agencija za privatizaciju će i u 2011. godini uložiti napor da pronađe investitore zainteresovane za ulaganja u srpska preduzeća, pre svega iz oblasti industrije. Tražiće se način da se za sve neuposlene kapacitete, kojih ima prilično, bilo da je reč o preduzećima koja su otišla u stečaj ili o firmama u procesu restrukturiranja, pronađu investitori i da se pozicioniraju u sektorima industrije za koje se proceni da mogu da budu nosioci i industrijskog razvoja i zapošljavanja. Kroz model zajedničkog ulaganja, prodaje imovinskih celina ili traženja strateškog partnera biće učinjen pokušaj da se stave u funkciju svi oni industrijski kapaciteti koji do sada nisu mogli da se privatizuju na tipičan i klasičan način - putem aukcije ili tendera.

Reindustrijalizacije Srbije u 2011. godiniAgencija za privatizaciju će i u 2011. godini uložiti napor da pronađe investitore zainteresovane za ulaganja u srpska preduzeća, pre svega iz oblasti industrije, izjavio je direktor Agencije za privatizaciju Vladislav Cvetković.

"Tražićemo načina da za sve neuposlene kapacitete, kojih ima prilično, bilo da je reč o preduzećima koja su otišla u stečaj ili o firmama u procesu restrukturiranja, pronađemo investitore i pozicioniramo ih u sektorima industrije za koje procenimo da mogu da budu nosioci i industrijskog razvoja i zapošljavanja", rekao je Cvetković u intervjuu Tanjugu.

Prema njegovim rečima, kroz model zajedničkog ulaganja, prodaje imovinskih celina ili traženja strateškog partnera biće učinjen pokušaj da se stave u funkciju svi oni industrijski kapaciteti koji do sada nisu mogli da se privatizuju na tipičan i klasičan način - putem aukcije ili tendera.

Podsećajući da je u 2010. godini uložen veliki napor da se privuku ulagači i da su ostvareni značajni rezultati, Cvetković je kao uspešan primer naveo ulaganje južnokorejske kompanije "Jura" u preduzeće "Zastava-elektro" iz Rače.

Direktor Agencije za privatizaciju je priznao da će 2011. godina biti puna izazova za realni sektor, podvlačeći da pre svega misli na problem održavanja likvidnosti.

"Sigurno je da neće biti lako nikome ko se bavi privredom i ekonomijom u 2011. godini, ali svima nam je zadatak da uložimo napor kako bi u narednim godinama počeo proces reindustrijalizacije Srbije", kazao je Cvetković.

On je podsetio da je za unapređenje poslovnog ambijenta potrebno da se otklone i prisutni sistemski problemi - od ubrzavanja izvršnih i sudskih postupaka do smanjivanja birokratije i efikasnijeg izdavanja određenih građevinskih dozvola.

Ocenjujući da je rad Agencije za privatizaciju u 2010. bio veoma složen jer se odvijao u ekonomski otežanim okolnostima, Cvetković je rekao da ovaj tranzicioni period u Srbiji karakteriše dovršetak privatizacije društvenog kapitala, a preostale društvene firme nisu mogle da budu uspešno privatizovane, jer su već prethodno izgubile tržište i smanjile kapacitete.

On je podsetio da je u protekloj godini Agencija za privatizaciju pokrenula ozbiljnu kampanju profesionalizacije kadra koji će upravljati preduzećima koja su nakon raskida ugovora o prodaji ponovo prešla u njenu nadležnost.

Za te namene stvorena je i baza podataka pravnih i ekonomskih stručnjaka koji bi mogli da obavljaju funkciju zastupnika kapitala. Oni bi tim preduzećima trebalo da se bave na aktivan način - da obezbede tržište i primanja zaposlenima.

Cvetković je ukazao da su kontrole privatizovanih preduzeća u 2010. bile efikasnije i učestalije nego ranije.

"Do sada je raskinuto 604 ugovora o prodaji, od čega je samo u 2010. godini bilo raskinuto 127 ugovora", kazao je Cvetković, dodajući da je Agencija dosad obavila kontrole u ukupno 8.700 preduzeća, a samo u protekloj godini 1.206.

Nakon raskida 604 ugovora, deo firmi je ponovo privatizovan, deo je otišao u stečaj, dok je oko 200 preduzeća ostalo i dalje u nadležnosti Agencije.

Cvetković je istakao da Agencija kontroliše izvršenje ugovornih obaveza koje je kupac preuzeo prilikom privatizacije i da 'mnoge druge okolnosti koje se tiču života tih preduzeća nakon privatizacije u velikoj meri izlaze iz konteksta ugovornih odnosa koje Agencija vrlo dosledno i profesionalno kontroliše'.

"Brojni problemi se, zapravo, tiču nekih drugih stvari, vezanih za radne odnose ili kriminalne aktivnosti, koje su predmet rada drugih institucija. Javnost smatra da to, po definiciji, mora da bude nešto što Agencija mora da spreči, što, nažalost, nije tačno", naglasio je Cvetković.

Upitan koje bi privatizacije u 2010. godini ocenio kao uspešno sprovedene, Cvetković je rekao da to može da kaže za prodaju "Bratstva" iz Subotice.

"Tu smo uspeli da obezbedimo najboljeg mogućeg investitora u evropskim okvirima, "Tatravagonku" iz Slovačke, firmu koja je najveći evropski proizvođač vagona. Taj ugovor je potpisan i njegova realizacija će krenuti u toku 2011. To je jedna dobra privatizacija, i ona, na neki način, simbolizuje i model privatizacije koji je sada prilagođen novim uslovima", ukazao je Cvetković.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik