Riješen problem gradnje Ikeina trgovačkog centra

Bez autora
Sep 15 2011

Vlada je u četvrtak dala suglasnost Hrvatskim autocestama (HAC) da započnu radove na premještanju naplatne postaje Ivanja Reka na autocesti Zagreb-Lipovac četiri kilometara istočnije, u smjeru Lipovca, kako bi na mjestu sadašnje postaje bilo sagrađeno novo prometno čvorište. Time će se omogućiti izgradnja trgovačkog centra IKEA jer će prema njemu s čvorišta voditi jedna prilazna cesta. Radovi bi trebali završiti 2013. i njihova je cijena 235 miljuna kuna, od čega se 110 milijuna odnosi na premještanje naplatnih kućica, a 125 milijuna na gradnju novog čvorišta. Ikea će snositi 80, a HAC 20 posto tih troškova. Ovime bi bio omogućen vrlo lak pristup autocesti i poslovnim zonama, a uklanja se i prepreka za veliku investiciju koja će vrlo skoro doći u Hrvatsku. Riječ je o jednom od najboljih primjera kako se suradnjom javnog i privatnog sektora može doći do dobrih rješenja. U svibnju su Ikeini predstavnici procjenjivali da bi se njihova robna kuća u blizini Zagreba mogla otvoriti u drugom dijelu 2012., a da bi radovi trebali početi u drugoj polovici ove godine, u blizini naplatnih kućica na autocesti kod Ivanje Reke.

Riješen problem gradnje Ikeina trgovačkog centraVlada je u četvrtak dala suglasnost Hrvatskim autocestama (HAC) da započnu radove na premještanju naplatne postaje Ivanja Reka na autocesti Zagreb-Lipovac četiri kilometara istočnije, u smjeru Lipovca, kako bi na mjestu sadašnje postaje bilo sagrađeno novo prometno čvorište.

Time će se omogućiti izgradnja trgovačkog centra IKEA jer će prema njemu s čvorišta voditi jedna prilazna cesta. Radovi bi trebali završiti 2013. i njihova je cijena 235 miljuna kuna, od čega se 110 milijuna odnosi na premještanje naplatnih kućica, a 125 milijuna na gradnju novog čvorišta. Ikea će snositi 80, a HAC 20 posto tih troškova.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta kazao je da je naplatna postaja kod Ivanje Reke najstarija u Hrvatskoj, a potrebu za njezinim premještanjem obrazložio je i time što je za stanovnike istočnog dijela Zagreba kompliciran pristup autocesti.

»Ovime bi bio omogućen vrlo lak pristup autocesti i poslovnim zonama, a uklanja se i prepreka za veliku investiciju koja će vrlo skoro doći u Hrvatsku«, dodao je Kalmeta, dok je potpredsjednik Vlade za investicije Domagoj Milošević naglasio da je riječ o jednom od najboljih primjera kako se suradnjom javnog i privatnog sektora može doći do dobrih rješenja.

Podsjetimo u svibnju su Ikeini predstavnici procjenjivali da bi se njihova robna kuća u blizini Zagreba mogla otvoriti u drugom dijelu 2012., a da bi radovi trebali početi u drugoj polovici ove godine, u blizini naplatnih kućica na autocesti kod Ivanje Reke.

Početkom travnja, Ikea je raspisala natječaj za zapošljavanje menadžmenta svoje buduće robne kuće u okolici Zagreba. Kako su tada izjavili predstavnici poznate švedske kompanije namještaja i opreme za kuću, riječ je o prvom krugu zapošljavanje. Brojnija ponuda novih radnih mjesta može se očekivati nekoliko mjeseci prije otvorenja te robne kuće.

Ikea inače ima 127.000 zaposlenika u 41 zemlji u svijetu. Prepoznata je i kao dobar poslodavac, a rezultat toga vidljiv je i u niskom broju odlazaka iz tvrtke - prosječni staž njezinih zaposlenika na globalnoj razini je sedam godina, a velik broj njih odradio je u njoj cijeli svoj radni vijek.

Na hrvatsko tržište Ikea je ušla 2008. Ovdje je prisutna kroz svoje dvije kompanije i trenutačno ima 21 zaposlenika na poslovima marketinga, prevođenja, financija i računovodstva, nekretnina, te upravljanja rizicima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik