Rokovi na Koridoru 10 probijeni, most kod Beške u septembru

Bez autora
Jun 06 2011

Severna deonica Koridora 10 od Horgoša do 46. kilometra prema Novom Sadu biće, posle više "probijanja" rokova gradnje, potpuno završena do 20. jula, a most kod Beške 30. septembra. Svi nezavršeni radovi na Koridoru 10 treba da se okončaju do polovine 2013. godine, dok je ranije bilo planirano da se to obavi do 1. maja naredne godine.Mosta kod Beške, u dužini od 2,2 kilometra, biće završen najverovatnije do 30. septembra ove godine, kao i ostali radovi koji će omogućiti nesmetano odvijanje saobraćaja na tom infrastrukturnom objektu.

Rokovi na Koridoru 10 probijeni, most kod Beške u septembruSeverna deonica Koridora 10 od Horgoša do 46. kilometra prema Novom Sadu biće, posle više "probijanja" rokova gradnje, potpuno završena do 20. jula, a most kod Beške 30. septembra, izjavili su Tanjugu izvođači radova na tim objektima.

Svi nezavršeni radovi na Koridoru 10 treba da se okončaju, prema izjavi ministra infrastrukture i energetike Milutina Mrkonjića datoj početkom ove sedmice, do polovine 2013. godine, dok je ranije bilo planirano da se to obavi do 1. maja naredne godine.

Zamenik direktora projekta na izgradnji mosta kod Beške Slobodan Mitrović izjavio je za Tanjug da će taj most, u dužini od 2,2 kilometra, biti završen najverovatnije do 30. septembra ove godine, kao i ostali radovi koji će omogućiti nesmetano odvijanje saobraćaja na tom infrastrukturnom objektu.

Na gradilištu mosta kod Beške angažovano je, prema onome što je videla ekipa izveštača Tanjuga, više od 100 ljudi. Oni trenutno rade na spajanju dva polja betonske konstrukcije mosta, pojedinačne dužine oko 20 metara i na pristupnim saobraćajnicama sa obe strane obale Dunava.

Jedan od problema koji je usporio izgradnju mosta bilo je veoma malo rastojanje temeljnih stubova starog i novog mosta, ispod dna Dunava, tako da je u saradnji sa stranim stručnjacima i Institutom "Jaroslav Černi" iz Beograda, nađeno rešenje da se izbegne sleganje stubova starog mosta, objasnio je Mitrović.

Dodatni problem je bilo klizište na desnoj obali Dunava. Tokom gradnje izvođači radova su ustanovili i da je na levoj obali reke bila potrebna mnogo veća dužina šipova za stubove nego što je prvobitno planirano.

Najduži objekat te vrste u Evropi

Mitrović kaže da je most koji se gradi kod Beške trenutno najduži objekt te vrste u Evropi i da je u tu ogromnu građevinsku konstrukciju ugrađeno oko 70.000 kubnih metara betona, 10.000 tona armature, blizu 50 kilometara čeličnih kablova za prednaprezanje, a u dno Dunava je pobijeno oko 14 kilometara šipova, prečnika oko 1,2 metra, pojedinačne dužine od 24 do 46 metara.

Podsećajući da su radovi počeli 2008. godine, Mitrović je napomenuo da je konzorcijum, koji čine nemački "DSD" i austrijska "Alpine bau", ugovorom obavezan da uradi rekonstrukciju postojećeg mosta na Dunavu kod Beške i izgradi drugi, paralelno sa starim na udaljenosti od 19 metara, sa pristupnim saobraćajnicama u dužini od 3,4 kilometra.

Prema njegovim rečima, stari most kod Beške gradile su firme iz cele bivše Jugoslavije i završile ga u roku od pet godina, a novi će biti završen za tri i po godine.

Rokovi završetka novog mosta kod Beške više puta su pomerani, Mrkonjić je prvobitno najavio da će taj objekat biti gotov do kraja 2010, zatim do februara, marta, maja i najkasnije do polovine ove godine.

Završni asfalt od Horgoša do 46. kilometara ka Novom Sadu

Predstavnik firme "Putevi Užice" Stanko Tejić izjavio je Tanjugu da je početkom ove sedmice počelo postavljanje završnog sloja asfalta, zaštitne ograde između kolovoza i saobraćajne signalizacije na deonici od graničnog prelaza Horgoš do 46. kilometra na Koridoru 10 ka Novom Sadu.

"Dva sloja asfalta su postavljena i počinje postavljanje habajućeg sloja, dinamikom od oko dva kilometra dnevno, pa će za 20 dana ta deonica biti potpuno završena", tvrdi Tejić i napominje da se građevinski materijal doprema železnicom i kamionima sa udaljenosti od 300 do 400 kilometara, "tako da ne zapinje do materijala".

Izvođači radova na severnom kraku Koridora 10 kažu da sada rade od "izlaska do zalaska sunca" i da jedinu pauzu imaju kada čekaju da im kamioni dopreme asfalt ili drugi građevinski materijal, ili kad im dovezu hranu i vodu na gradilište.

Prema podacima Ministarstva za infrastrukturu do sada je završena gradnja 60 kilometara puta na Koridoru 10, a u toku su radovi na još 120 kilometara i taj posao treba da se okonča do kraja ove godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik